Handige administratie-apps voor zzp'ers en mkb'ers

Handige administratie-apps voor zzp'ers en mkb'ers

Eveline Meijer
Als ondernemer moet je je administratie bijhouden, maar dit is niet voor iedereen de favoriete klus. Gelukkig zijn er diverse apps ontwikkeld, die de administratie net even gemakkelijker en soms zelfs leuker maken.

Maak administratie leuker met deze apps

Als zzp'er is het allereerst belangrijk om je uren goed bij te houden. Dit kun je doen met pen en papier, een Spreadsheet, maar ook met de gratis Android-applicatie Gekko Uren. Door een timer aan te zetten – wat je zowel op je computer als op je smartphone kunt doen – houd je precies bij hoeveel uur je werkt. Maar je kunt je uren ook handmatig toevoegen. Vervolgens wordt de tijd toegevoegd aan je boekhouding, en kun je hier weer automatisch facturen van laten maken. De facturen kun je vanuit de applicatie naar je klanten sturen en in de app zie je ook direct je financiële resultaten.

Easy Rit Registratie

Ook het aantal kilometers die je gereden hebt, moet je bijhouden. Met Easy Rit Registratie, beschikbaar voor zowel iOS als Android, kun je je kilometer- en ritregistratie gemakkelijk bijhouden op je smartphone. De app is gekoppeld aan je 'Mijn EasyRit', wat een online beheerprogramma is voor inzage, het exporteren en nabewerken van je administratie. Bovendien wordt alles in de cloud opgeslagen, zodat je er altijd en overal bij kunt. Van al je gereden kilometers kun je een rapportage maken voor je eigen administratie, de Belastingdienst, je accountant en je werkgever.

EasyZZP

EasyZZP is niet alleen een bureau dat je administratie uit handen kan nemen, ze hebben hier ook een applicatie voor. Deze is helaas niet gratis, maar wel erg volledig. In de app krijg je inzicht in je inkoop- en verkoopfacturen, je openstaande facturen en je resultaten. Ook het inscannen van een bonnetje kan met de applicatie, waardoor hij meteen wordt verwerkt in je administratie. Ook je banksaldo en het verloop van je zakelijke rekening is, indien gewenst, te bekijken.

Gekko Costs for freelancers

Bonnetjes inscannen kun je ook doen met de Gekko Costs for freelancers-applicatie. Je maakt simpelweg een foto van je bon of factuur, en de kosten worden direct toegevoegd aan je administratie, met bon. Prettig is dat er ook wordt gevraagd om de btw en kostensoort, zodat je alle informatie snel kunt verwerken. Alle kosten worden per kwartaal opgeslagen in een overzicht, welke je vervolgens kunt exporteren naar Excel.

MoneyBird

Wil je online factureren en offertes versturen? Dan kun je dit doen met de applicatie van MoneyBird. Bovendien kan deze app een factuur maken op basis van data die je ergens anders hebt ingevoerd, zoals je gemaakte uren en het uurtarief. Nadeel is dat de app alleen gratis is als je maximaal drie facturen per maand verstuurt.

ZZP Assistent

De ABN AMRO heeft ook een gratis applicatie gemaakt voor zzp'ers: de ZZP Assistent. Hoewel de bank je gegevens registreert in een cookie en niet iedereen dit prettig vindt, is dit wel een prachtig totaalpakket. Niet alleen kun je je uren registreren en hier een factuur van laten maken, ook kun je je gereden kilometers en uitgaven bijhouden. De factuur die de app maakt kun je bovendien naar je computer versturen en deze vervolgens nog aanpassen en opmaken in je eigen huisstijl. Overigens hoef je geen klant te zijn van de ABN AMRO om de applicatie te gebruiken.

EvelineMeijer | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanEveline