Helft HR-professionals: dit jaar hebben medewerkers vaker mentale klachten vanwege geldzorgen
Bijna de helft van de HR-professionals (46%) hoort dit jaar vaker dat medewerkers mentale klachten hebben vanwege geldzorgen dan in eerdere jaren
Bijna de helft van de HR-professionals (46%) hoort dit jaar vaker dat medewerkers mentale klachten hebben vanwege geldzorgen dan in eerdere jaren. Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Raet in aanloop naar Prinsjesdag 2023. Het onderzoek is uitgevoerd onder 505 HR-professionals en 1.135 werkenden in loondienst. Het is al langer bekend dat het hebben van geldzorgen kan leiden tot ziekteklachten. Nu er meer medewerkers met geldzorgen zijn, merken HR-professionals dit effect ook: een kwart (27%) geeft aan dat sinds de inflatie is toegenomen, ook het ziekteverzuim in hun organisatie is toegenomen.
Te laag salaris afgelopen jaar vaker reden van vertrek
HR-professionals vinden bovenstaande toenames ernstig: ruim een derde (38%) geeft aan de hoeveelheid en de ernst van geldzorgen bij hun medewerkers verontrustend te vinden. Als bij medewerkers het water echt tot de lippen komt, kan men zich soms genoodzaakt voelen om op zoek te gaan naar een andere baan waarbij het salaris hoger is. Bijna de helft van de HR-professionals (45%) geeft aan dat in het afgelopen jaar een te laag salaris vaker dan voorheen gebruikt werd als reden om ontslag te nemen.
Wel of niet verantwoordelijk om inflatie 1-op-1 te compenseren
Met bovenstaande ontwikkelingen rijst de vraag of werkgevers de portemonnee moeten trekken om de inflatie te compenseren. De helft van de HR-professionals (47%) vindt het niet de verantwoordelijkheid van de werkgevers om de inflatie 1-op-1 te compenseren. Werkend Nederland kijkt daar iets anders tegenaan: van hen vindt 62 procent het wel degelijk de verantwoordelijkheid van hun werkgever om de inflatie compleet te compenseren. Zo’n 1-op-1 inflatiecompensatie vindt in de praktijk relatief weinig plaats. Slechts 28 procent van de HR-professionals werkt bij een organisatie die het als hun verantwoordelijkheid ziet om de inflatie volledig te compenseren in het salaris van de medewerkers.
Joke van der Velpen, manager Wet- en Regelgeving bij Visma | Raet: “Prinsjesdag komt er weer aan en met de inflatie van het afgelopen anderhalf jaar zijn de ontwikkelingen in het nettosalaris relevanter dan ooit. Tegelijkertijd moeten werkgevers ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Het 1-op-1 compenseren van inflatie is een keuze, maar wat geen keuze moet zijn, is het gesprek voeren over geldzorgen. Creëer als werkgever een cultuur waarin men zich vrij voelt dit type zorgen te bespreken en zorg er daarnaast voor dat je medewerkers ook daadwerkelijk weten waar ze terecht kunnen voor een luisterend oor of hulp. Want zoals de cijfers ook aangeven; geldzorgen leiden tot ziekteverzuim. Dat is iets wat je als werkgever graag wil voorkomen.”