Helft Nederlandse studenten komt maandelijks geld tekort

Helft Nederlandse studenten komt maandelijks geld tekort

Redactie Baaz

Maar liefst 53 procent van alle Nederlandse studenten houdt maandelijks veel minder geld over dan ze eigenlijk zouden willen. Dit blijkt uit onderzoek van bunq onder 917 Nederlandse studenten, uitgevoerd door Panelwizard. Een belangrijke verklaring hiervoor lijkt een gebrek aan inzicht. Zo zegt bijna de helft van alle ondervraagden niet precies te weten hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en uitgaat. 

Als een gevolg van dit gebrek aan inzicht, kan een kwart van de studenten financieel niet langer dan dertig dagen vooruitkijken. Een vijfde van hen zegt daardoor weleens geld te moeten lenen van familie en/of vrienden om het einde van de maand te halen. “Zonder inzicht in je financiën kun je onmogelijk de juiste keuzes maken”, zegt Bianca Zwart, Chief of Staff bij bunq. “Slim budgetteren geeft studenten de vrijheid om dingen te doen die zij belangrijk vinden, zoals naar een festival gaan met vrienden, een verre reis maken of het lustrum van hun vereniging. Als ze doelgericht sparen, kunnen ze volop van hun studententijd genieten.”

Financieel doel

Opvallend genoeg ontbreekt het een aanzienlijk gedeelte van de Nederlandse studenten juist aan een helder financieel doel. Zo zegt bijna de helft van hen op de lange termijn geen duidelijke bestemming te hebben voor hun geld, zoals een bepaald vermogen of spaarbedrag. Hierdoor geeft veertig procent van de respondenten een groot deel van hun maandelijkse inkomsten uit aan onnodige uitgaven. Overigens tot hun eigen ongenoegen, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 46 procent van alle Nederlandse studenten zegt namelijk financieel graag verstandiger te willen leven. 

Slimme budgetteringstools

Om hierop in te spelen, introduceert bunq vanaf vandaag gratis studentenrekeningen met slimme budgetteringstools. Hierdoor kunnen zij, zodra de studiefinanciering binnenkomt, hun geld direct verdelen over meerdere rekeningen en spaarpotjes. Ook is het mogelijk om vrienden, familie, huis- en clubgenoten uit te nodigen om samen te sparen en gemakkelijk kosten te verdelen. Daarnaast krijgt iedereen een eigen bankpas en prepaid creditcard, zodat ze altijd een compleet overzicht hebben van alle inkomsten en uitgaven.

Meer informatie over het studentenabonnement van bunq, de voorwaarden en alle bijbehorende features vind je hier. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie