Van planten in ruimtestations tot planten op kantoor: Het effect van de Skogluft plantenmuur op ziekteverzuim en productiviteit van medewerkers

Van planten in ruimtestations tot planten op kantoor: Het effect van de Skogluft plantenmuur op ziekteverzuim en productiviteit van medewerkers

Redactie Baaz

Ziekteverzuim en productiviteit van medewerkers zijn zaken die bedrijven blijven bezighouden. Daarnaast maakt de normalisering van hybride werken sinds de pandemie, dat veel bedrijven de functie en inrichting van het kantoor in heroverweging nemen. Daarom is nú het moment om te onderzoeken hoe het kantoor van invloed kan zijn op het welzijn en de prestaties van medewerkers.

Wat als iemand je vertelt dat je het ziekteverzuim binnen je bedrijf kunt verlagen en de productiviteit van je medewerkers kunt verhogen, door de aanwezigheid van levende binnenplanten? “Te mooi om waar te zijn”, hoor ik je denken. Maar het kan echt! In een onderzoeksrapport van Terrapin staat dat door het integreren van natuur in een kantoorruimte, je 2.000 dollar per medewerker per jaar aan kosten kunt besparen.

Medewerkerswelzijn

We brengen gemiddeld 90% van ons leven binnen door, wat gepaard gaat met risico’s. Een gebrek aan planten en natuurlijk licht binnenshuis verhoogt namelijk het risico op fysieke en mentale problemen zoals burn-outs met meer dan 60%. In 2020 hadden 1,2 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. Tegelijkertijd erkent slechts een deel van de Nederlandse HR-beslissers dit: 14% van hen zegt dat initiatieven rond het bevorderen van de mentale gezondheid en het welzijn van werknemers een prioriteit zijn voor HR.

De National Survey of Employer-Sponsored Health van Mercer zegt daarnaast dat bedrijven die prioriteit geven aan het welzijn van hun werknemers een grotere return on investment realiseren. Dit komt door het terugdringen van ziekteverzuim, het verhogen van de productiviteit, een twee keer zo grote werknemersbetrokkenheid en 11% minder personeelsverloop.

Hoog tijd dus het welzijn van medewerkers te prioriteren. Dit kan bijvoorbeeld door het toekennen van extra vakantiedagen. In landen zoals Noorwegen is het niet ongebruikelijk om er dan op uit te trekken om de frisse boslucht op de snuiven. Maar wat doe je als je in een stad woont en je je (werk)dagen voornamelijk binnen doorbrengt? Dan halen we de natuur gewoon naar binnen!

Onderzoeksresultaten

De Noorse HealthTech scale-up Skogluft maakt levende plantenmuren voor binnenruimtes. Echter, het bedrijf wilde niet zomaar planten naar binnen halen. De Skogluft plantenmuur kwam tot leven als resultaat van 30 jaar ervaring, waaronder 10 jaar wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met de Norwegian University of Life Sciences en Vitenparken Ås University. “Het doel van het Skogluft concept is iedereen in staat stellen de beste versie van zichzelf te zijn, op zowel fysiek als mentaal vlak”, aldus Morten Kvam, CEO van Skogluft.

De planten die het bedrijf in haar muren verwerkt, helpen allergenen en schadelijke stoffen uit de lucht te verwijderen. Tijdens het onderzoek bleek dat de aanwezigheid van deze planten op kantoor klachten zoals hoesten en vermoeidheid respectievelijk met 37% en 30% verminderde en klachten over droge keel en gezichtshuid met 23% verminderde. Opvallend was dat het minste aantal klachten kwam van medewerkers die zowel planten als lampen met kunstmatige daglicht op kantoor hadden. Dit licht versterkte het effect dat de planten hadden. Het uitsluitend toevoegen van kunstmatig daglicht (zonder planten) zorgde ook voor een vermindering in klachten, maar dit effect was niet zo groot als de combinatie.

Bedrijven met de Skogluft plantenmuur op hun kantoor zagen het ziekteverzuim met 50% dalen, de productiviteit met gemiddeld 15% toenemen en werknemers gaven aan zich gezonder en gemotiveerder te voelen. Dit alles wijst erop dat het in huis halen van de natuur onze levenskwaliteit aanzienlijk kan verbeteren. Onder andere Google Norway heeft de Skogluft plantenmuur reeds in gebruik. Jan Grønbech, CEO van Google Norway: "Als CEO van Google Norway begrijp ik heel goed hoe belangrijk het is om een stimulerende werkomgeving te hebben. Ik raad het Skogluft-systeem ten zeerste aan.”

Boslucht

Skogluft betekent letterlijk ‘boslucht’. De missie van het bedrijf is mensen over de hele wereld nauwer in contact brengen met de natuur en hiermee bijdragen aan de mentale en fysieke gezondheid van de mensheid. “Het is geweldig om te zien hoe onze boodschap wordt omarmd door de wereld. We hebben een enorme en universele behoefte aan verbinding met de natuur”, aldus Jørn Viumdal, Co-Founder van Skogluft.

Het bedrijf ontwikkelt momenteel een app die door middel van sensortechnologie ondersteuning biedt bij het verzorgen van de planten. De in-house ontwikkelde Skogluft-app geeft op basis van metingen advies over de juiste verlichting, voeding en het juiste vochtgehalte. Daarnaast creëert het bedrijf hiermee een platform om de wereldwijde Skogluft gemeenschap te verbinden. Op deze manier kunnen mensen elkaar inspireren, met elkaar netwerken en kennis met elkaar uitwisselen.

Samen met de app stelt de onlangs gelanceerde Skogluft Academy de wereldwijde Skogluft-gemeenschap in staat om te netwerken en kennis uit te wisselen. Het programma van de Skogluft Academy is wereldwijd beschikbaar en na voltooiing mogen deelnemers zich ‘Certified Skogluft Indoor Nature Consultants’ noemen. “De droom van Skogluft is om de binnen omgevingen waarin we leven en werken radicaal te veranderen, met behulp van een gemeenschap van doelgerichte en gedreven Indoor Nature Consultants en ambassadeurs over de hele wereld”, aldus Kat Novotna, Hoofd van Skogluft Academy.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie