Hoe hou jij je personeel gezond? Wij vroegen het ons Eindbazenpanel
Ons Eindbazenpanel bestaat uit topondernemers Marque Joosten, Julius Jaspers, Hennie van der Most en Valentine van der Lande. Wij stelden hen vijf vragen over hoe zij omgaan met de gezondheid van hun werknemers.
1. Waak je als werkgever over een gezonde voedselinname van je werknemers of beschouw je dat als hun eigen verantwoordelijkheid?
Marque: 'Mijn beleid is altijd dat werknemers binnen 5 meter van hun werkplek iets te eten/drinken moeten kunnen vinden. Je kunt niet goed functioneren op een lege maag en dus vind ik het ook de verantwoordelijkheid van de werkgever dat er goed eten is (dat betalen we dan gezamenlijk). Iedereen kan natuurlijk zelf zijn favoriete dingen kiezen, maar we houden het wel gezond. Als werkgever ga ik geen ongezonde dingen als snoep in huis halen.
Valentine: 'Bijna elke dag wandelen we rond lunchtijd gezamenlijk naar een supermarkt in de buurt, dan hebben we ook meteen wat buitenlucht en beweging. Vervolgens eten we samen aan een grote tafel op kantoor. Eens in de week trakteert kantoor op een uitgebreide lunch, die de stagiaires dan meestal halen.'
Julius: 'Gezond eten is ontzettend belangrijk. Goed brood tussen de middag, beleg met voor de een wat kaas en worst en voor de ander wat groente en af en toe een eitje. Het belangrijkste vind ik het om met zijn allen aan tafel zitten, geen 'kappie' aan het aanrecht.'
Hennie: 'Gezond eten is de verantwoordelijkheid van de werknemers zelf. Ze halen zelf hun lunch, daar heb ik geen inzicht in en dan hoef ik ook niet te hebben.'
2. Roken tijdens kantooruren, spreek je je werknemers daar op aan?
Marque: 'Ik ontmoedig roken actief. Mensen kunnen een vergoeding krijgen als ze willen stoppen met roken. Er rookt trouwens niemand (meer) bij mijn bedrijven.'
Valentine: 'Ik geloof voor TenPages.com heilig in het werken op basis van verantwoordelijkheden in plaats van (zinloze) regels zoals het aantal verplicht werkzame uren. Ik zou dus niet snel iemand wijzen op zijn gedrag tijdens werktijd (bijvoorbeeld roken/te veel pauzes), maar eerder op de output van zijn werk.'
Julius: 'Of iemand rookt, moet hij zelf weten. Ik geef wel aan wanneer er wel of geen tijd is voor rookpauzes, zeker op een filmset. Vroeger op kantoor hadden we een rookhuisje buiten zodat niet iedereen bij de voordeur stond. Roken is prima, zolang anderen er geen last van hebben.'
Hennie: 'Ik vind het prima als mensen roken, zolang ze het maar buiten doen.'
3. Stimuleer je als werkgever een gezonde dosis beweging voor je personeel?
Marque: Uiteraard. We doen gezamenlijk mee aan hardloop- en fietswedstrijden, organiseren ook zelf wedstrijden voor de branche en leveranciers. We hebben een bedrijfslidmaatschap bij de sportschool en hebben bedrijfssportkleding.
Valentine: 'Ik vind het mijn taak als werkgever om te faciliteren dat mensen voldoende gezond kúnnen leven, bijvoorbeeld door de mogelijkheid om tussen de middag even naar buiten te gaan of op tijd weg te kunnen om te gaan sporten. Ik kan mij ook best voorstellen dat we in de toekomst, als we meer werknemers hebben, een sportabonnement met korting zullen aanbieden voor een sportschool in de buurt. '
Julius: 'Kom eens bij ons kijken bij Topchef. Daar vind je geen stoelen, iedereen staat en beweegt de hele dag!'
Hennie: 'Nee, er is ook geen vraag naar.'
4. Wordt er op de werkvloer (tijdens of na het werk) alcohol gedronken?
Marque: 'Nee nooit, alcohol is bij ons verboden. We ontvangen en geven ook geen alcohol.'
Valentine: 'In principe wordt er op kantoor geen alcohol gedronken tijdens werktijd, behalve heel soms een glaasje champagne wanneer we iets te vieren hebben. Vrijdagmiddag om de week borrelen we met kantoor in een nabijgelegen kroeg.'
Julius: 'We drinken een wijntje na afloop en hebben op vrijdag een vrijmibo met bitterballen van Holtkamp. Gezond eten is belangrijk, maar als je zondigt moet het wel echt lekker zijn.'
Hennie: 'Tijdens het werk wordt niet gedronken. Bij sommige van mijn bedrijven (veelal horeca) wordt er na afloop wel eens wat gedronken.'
5. Als je ongezond gedrag bespeurt bij een van je werknemers (bijvoorbeeld ongezond eten), spreek je hem/haar daar dan op aan?
Marque: 'Ja direct, maar de directe collega's zullen dat ook doen.'
Valentine: 'Ik vind het niet mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat mensen gezond leven. Natuurlijk, als iemand vier dagen achtereen pizza eet bij de lunch zal iemand vast een grapje maken over het lage vitaminegehalte, maar het blijft je eigen keuze.'
Julius: 'Zeker. Veel snoep, sloten melk en suiker in de koffie, roze koeken... Aanspreken is een groot woord, maar ik maak er wel af en toe een opmerking over zonder al te vervelend te worden. Dat heeft mijns inziens namelijk een averechtse werking.'
Hennie: Nee, dat is de verantwoordelijkheid van werknemer zelf.'