Hoe kan je lasertechnologie inzetten?

Redactie Baaz

De lasertechnologie worden in verschillende industrieën gebruikt en in de productieprocessen neemt de laser ook steeds meer toe. Dit heeft grotendeels te maken met de ontwikkelingen, maar ook omdat de voordelen van de laser als productiemiddel steeds beter naar buiten komen. 

Je kunt de lasertechnologie inzetten in de medische sector, de cosmetische sector en in de tunnelbouw. Naast deze toepassingen wordt de lasermachine ook gebruikt in het dagelijks leven, deze scant namelijk jouw aankopen bij de kassa en drukt papier. Daarnaast wordt de lasertechnologie ook in de industriële sector ingezet en dit is precies de sector waar we het over gaan hebben. In de industriële sector worden materialen geboord, gesneden, gemarkeerd of gelast met lasermachines. 

Lasermachine

Met een lasersnijmachine heb je eindeloos veel mogelijkheden. Een lasersnijmachine kun je gebruiken voor het snijden en graveren van verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan hout, papier, kunststof of metaal. Je hebt verschillende type lasermachines. Wat wil je bewerken? Het is belangrijk om hierover na te denken zodat je dan een machine kunt kiezen die het meest geschikt is. 

Lasersnijden is een thermisch scheid proces. De laserstraal raakt het oppervlak van het materiaal en wordt zo warm dat het materiaal smelt of volledig verdampt. Lasersnijden kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt. Voor complexe ontwerpen, grote vormen of juist klein en gedetailleerd. Denk bijvoorbeeld aan een maquette, een mal of zelfs een lamp.   

Graveren

Naast snijden kun je met een laser ook graveren, dit wordt ook wel lasergravure genoemd. Lasergravure is een graveer methode waarbij materialen worden bewerkt met een laserstraal. De laserstraal wordt aangestuurd door de computer die ervoor zorgt dat het ontwerp zeer gedetailleerd gegraveerd wordt. De laser beweegt als het ware als een printer over het materiaal heen. Op deze manier wordt steeds een laagje weggebrand en worden lijn voor lijn jouw ontwerp opgebouwd. 

De kleur en de uitstraling van jouw werk worden bepaald door het materiaal waar je mee werkt. Het graveerwerk kan precies de juiste vorm en diepte krijgen doordat je de lasers kunt instellen. Hierdoor zijn de toepassingen eindeloos. Meestal wordt graveren gebruikt om een logo of foto in het desbetreffende materiaal te krijgen. Je kunt ook denken aan producten personaliseren door initialen of namen te graveren. In principe kun je bijna alles maken met een lasersnijmachine, denk groot en wees creatief. Op deze manier komt je altijd tot de mooiste eindresultaten waar je lang plezier van zult hebben.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie