Hoeveel risico neem jij als zzp’er met debiteuren?

Hoeveel risico neem jij als zzp’er met debiteuren?

Redactie Baaz

Als je zzp’er bent dan lig je vast wel eens wakker over de betaling van een factuur. De opdrachtgever die een mooie klus voor je heeft, gaat die wel betalen? Je moet investeren om de opdracht uit te kunnen voeren. Materialen inkopen, manuren, de kosten gaan altijd voor de baten uit. En dan stuur je je factuur en blijkt na het verstrijken van de betalingstermijn dat die opdrachtgever toch niet zo betrouwbaar was. Dat kan forse gevolgen hebben. Je stuurt een betalingsherinnering, maar er komt geen reactie. Een aanmaning volgt, maar nog steeds wordt er niet betaald. Dan blijft er niets anders over dan de vordering uit handen te geven.

Een incassobureau inschakelen

Meestal wordt een incasso no cure no pay behandeld. Dat betekent dat je alleen kosten verschuldigd bent aan het incassobureau als er daadwerkelijk geld kan worden geïnd van de debiteur. Je loopt als schuldeiser dus feitelijk geen risico. Het incassobureau schrijft de debiteur aan en sommeert hem te betalen. Gebeurt dit niet dan kan het incassobureau een gerechtsdeurwaarder inschakelen. Die mag beslag leggen op inkomen, roerende en onroerende goederen. Een incassobureau mag dit niet.

Zorg voor bewijsmateriaal

Uiteraard is het belangrijk dat je alle bewijsstukken voor je vordering kunt overleggen. Een getekende opdrachtbevestiging, de factuur en de verzonden aanmaningen. Een incassobureau kan eventueel onderzoek doen naar iemands verblijfplaats als de schuldenaar niet meer woonachtig of gevestigd is op het bij de schuldeiser bekende adres. Zo’n onderzoek kan eventueel ook in het buitenland plaatsvinden. Dit gebeurt echter alleen bij hogere vorderingen, omdat er vaak hoge kosten mee gemoeid zijn.

Kan ik ook als particulier een incassobureau inschakelen?

Een incassobureau inschakelen particulier is zeker mogelijk. Je kunt dit bijvoorbeeld doen als je iemand geld geleend hebt en hij dit niet terugbetaalt. Maar ook als je ergens iets hebt gekocht en dit wordt niet geleverd en je wilt je geld terug. Ook dan geldt het principe no cure no pay. Bedenk wel dat bij faillissement er vaak geen geld te halen valt. Als particuliere schuldeiser sluit je achteraan aan in de rij. Vaak zijn er ook schulden bij bijvoorbeeld de Belastingdienst of een bank. Die gaan voor op jouw vordering. Als je al een betaling krijgt dan is dat vaak een percentage van je vordering.

Wat kan ik doen om zeker te zijn van betaling?

Als ondernemer kun je vooraf uitzoeken of je opdrachtgever kredietwaardig is. Bedrijven moeten openheid van zaken geven over hun financiële positie. Ook zijn er bedrijven die op verzoek de liquiditeit van een bedrijf kunnen onderzoeken. Uiteraard doen ze dit niet gratis. Dit is dus alleen interessant als het gaat om een grote order. Om het risico te verkleinen kun je werken met deelfacturen. Als een deel van een opdracht klaar is, stuur je een factuur. Pas als die is betaald ga je verder met een volgende fase.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie