Huizenmarkt en Airbnb: verhuurders omzeilen regels
Maximaal aantal verhuurdagen
Afgelopen jaar gold in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht een maximaal aantal verhuurdagen van zestig dagen. In Amsterdam werd 41 procent van de woningen langer verhuurd dan die toegestane zestig dagen, in 19 procent van de gevallen werd er zelfs langer dan 120 dagen verhuurd. In Rotterdam lag het percentage woningen dat langer dan zestig dagen werd verhuurd op 43. In Utrecht was dat 40 procent, 23 procent zelfs langer dan 120 dagen. Het maakt duidelijk dat de nieuwe wetten weinig verschil maken in het gedrag van de verhuurders. Inmiddels zijn de regels in Amsterdam nog verder aangescherpt. Sinds 2019 geldt er een maximaal aantal verhuurdagen van dertig dagen.
Positieve trend voor huizenmarkt
Het onderzoek toont verder aan dat Amsterdam de populairste Airbnb-stad in Nederland is. Er werden bijna 1,98 miljoen overnachtingen in Amsterdam geboekt via de dienst. De groei lijkt er daarmee wel uit wat positief lijkt voor de huizenmarkt; ten opzichte van vorig jaar is het aantal overnachtingen gedaald met 5 procent. Een deel daarvan verplaatst zich naar de steden om Amsterdam heen; de gemeenten om Amsterdam heen zagen hun overnachtingen met 36 procent stijgen naar 196.000. Desondanks is de hoofdstad veruit de populairste Airbnb-stad van het land. In Den Haag, Rotterdam en Utrecht werden respectievelijk 226.000, 188.000 en 160.000 overnachtingen geboekt. Eindhoven telde 46.000 Airbnb-overnachtingen in 2018.
LEES OOK: Huizenmarkt: bouw nieuwe woningen loopt terug
Risico's huizenmarkt nemen af
Dat de groei in Amsterdam eruit is, heeft waarschijnlijk vooral te maken met het strengere beleid van de gemeente. 80 gemeenteambtenaren controleren fulltime of de regels worden nageleefd. In de andere grote steden is er overigens absoluut geen sprake van een daling. In den Haag steeg het aantal overnachtingen met 23 procent, in Utrecht met 3 procent, in Rotterdam met 15 procent en in Eindhoven met 28 procent.