Indoor navigatie-app eZwayZ beantwoordt groeiende vraag met crowdfunding
Middels een crowdfunding haalt eZwayZ financiering op om 120 extra gebouwen te voorzien van indoor navigatie en de app ook voor Android toestellen beschikbaar te maken. Hiermee kunnen mensen met een visuele beperking in steeds meer gebouwen zelfstandig hun weg vinden. Inmiddels is er al een bedrag van 50.750 opgehaald.
Prijswinnend concept
Het zaadje voor eZwayZ is al lang geleden gepland, toen ondernemer achter het bedrijf Bart van Heijningen nog kind was. In de wijk waar hij opgroeide in Driebergen woonden ook veel blinden en slechtziende mensen. Hij leerde uit gesprekken met deze buurtbewoners dat zij vaak moeite hadden met navigeren. Hij is toen al gaan nadenken over hoe dit makkelijker gemaakt zou kunnen worden. Later heeft hij een technische opleiding gevolgd en is hij tijdens een project met ProRail, dat ook gericht was om mensen met een visuele beperking te helpen, uiteindelijk tot het concept gekomen dat nu eZwayZ heet.
De app geeft met felle kleuren of trillingen aan wat de beste route is binnen een gebouw om een bepaalde bestemming te bereiken. De informatie die de gebruikers krijgen is zo volledig dat de app ook vermeldt of de deur naar je toe of van je af opent en aan welke kant de deurklink zit. Dat dit concept aanslaat en werkt, is te zien aan de prijzen die het concept tot nu toe heeft gewonnen: de Computable Award 2022 en de Vodafone Ziggo PPP prijs. Dit en de mooie feedback die van Heijningen krijgt van gebruikers, maakt zijn passie alleen maar groter.
Financieren met de community
Op dit moment zijn enkele musea, met financiering vanuit stichting Bartiméus, voorzien van indoor navigatie als Rijksmuseum en Nemo. Ook zijn er een paar stations en overheidsgebouwen beschikbaar voor indoor navigatie in de huidige app. De behoefte van de tot nu toe 800 gebruikers van de app en mensen uit de community is groter en om aan die vraag te voldoen is van Heijningen een crowdfunding begonnen bij crowdfundingplatform CrowdAboutNow. Met financiering die opgehaald wordt, wordt de Android app afgemaakt en komen er nieuwe functies bij in de app. Het doel is om het aanbod komende drie jaar met 120 gebouwen uit te breiden.
Eerste reacties op de crowdfunding haalde van Heijningen op tijdens de Oogbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht op 1 en 2 november. Hij sprak daar bijvoorbeeld met een blind dove dame die dankzij de app voor het eerst zelfstandig door een gebouw heeft kunnen lopen. “De blik op haar gezicht was onbetaalbaar”, vertelt van Heijningen. “We krijgen eigenlijk alleen maar zulke positieve reacties. Ik ben toch techneut van origine en om dan de app zo tot leven te zien komen is prachtig!” Investeren kan nog 39 dagen.