Innovatie belangrijk voor economisch herstel
Bedrijven uit landen van de Europese Unie lopen ten opzichte van andere landen achter met hun uitgaven voor innovatie en onderzoek. Dat meldt de Europese Commissie.
De Duitse autofabrikant Volkswagen staat wat onderzoeks- en ontwikkeluitgaven betreft op plaats zes van de top vijftig van bedrijven wereldwijd. Volkswagen is daarmee het enige bedrijf uit de Europese Unie dat in de top tien staat. Bovenaan in de top vijftig staan twee farmaceuten afkomstig uit Zwitserland en Amerika. Volgens eurocommissaris onderzoek en innovatie, Máire Geoghegan-Quinn, is er sprake van een innovatie-noodtoestand. 'De Europese Unie kan zich niet permitteren verder af te zakken op de mondiale ladder', aldus Geoghegan-Quinn.
Uit een rondgang van Ernst & Young blijkt dat ook de G20 zijn aandacht moet vestigen op innovatie. In het rapport 'Entrepreneurs speak out: a call for action to G20 governments' worden de beleidsmaatregelen en acties die het snelst kunnen leiden tot een wereldwijd economisch herstel besproken. Dit wordt door Ernst & Young uitgebracht aan de vooravond van de G20-top voor jonge ondernemers.
Het rapport laat zien dat 62 procent van de duizend ondervraagde ondernemers vindt dat de focus op innovatie de hoogste prioriteit van de G20 moet zijn. Op deze manier wordt het bedrijfsleven, de banenmarkt en de economie meer gestimuleerd. Nu blijkt dat door de recessie het aantal banen sterk is afgenomen. Dit heeft het meeste invloed op starters in de arbeidsmarkt. Ondernemers zeggen daarom dat de overheden hen moet ondersteunen bij het krijgen van fondsen. Hierdoor zou je het probleem kunnen tegengaan. Verder kan, volgens het rapport, educatie, goede regulering en het creëren van ondernemerscultuur de economie stimuleren.
Niet alleen de Europese Commissie trekt aan de bel, ook de Rabobank luidt de noodklok. Volgens de sectorprognoses 2012 van deze bank moeten ook de Nederlandse bedrijven veel meer aandacht schenken aan innovatie en onderzoek. Op deze manier kan het bedrijfsleven net zo goed uit de huidige turbulente economie komen als uit de recessie in 2009. In de sectorprognoses stelt Rabobank dat het bedrijfsleven de komende tijd last zal krijgen van een lagere groei van de wereldhandel. Daarnaast blijft ook de consument terughoudend in zijn uitgaven.
Uit de sectorprognose kwam bovendien naar voren dat de economische ontwikkeling in 2012 zal tegenvallen, gezien de grote onzekerheid, de bezuinigingen en de beperkte internationale groei. Desondanks blijft Nederland een van de meest welvarende landen in de wereld. Om in 2012 deze goede uitgangspositie te behouden is het volgens de prognose belangrijk dat bedrijven gebruik maken van een herkenbare strategie, innovatie en goede klantenservice.
Om de innovaties te stimuleren mogen bedrijven voortaan 40 procent van hun kosten voor research- en development, exclusief de loonkosten, aftrekken van de fiscale winst, zo schrijft het Financieel Dagblad. Deze nieuwe regeling van het kabinet moet ervoor zorgen dat innovatie ondernemers een netto voordeel van 10 procent overhouden, aldus het FD.