Invoering SEPA leidt tot mogelijke kostenpost Europees bedrijfsleven
SEPA komt eraan. Laat het geen kostenpost worden!

Invoering SEPA leidt tot mogelijke kostenpost Europees bedrijfsleven

Redactie Baaz

Ben jij al klaar voor de invoering van het SEPA-betalingssysteem? Een slechte voorbereiding kan je namelijk een hele hoop geld kosten. En dat is nergens voor nodig.

Als we het rapport van Experian moeten geloven, kan de invoering van het SEPA-betalingssysteem een flinke kostenpost gaan worden voor een hoop Europese bedrijven. Experian onderzocht ruim een half miljoen zakelijke bankrekeningen. Twaalf procent van de transacties bevatte verouderde of onvolledige data. Het gevolg is dat transacties straks niet tijdig plaatsvinden. En dat kan je een hoop geld gaan kosten wanneer het SEPA-systeem eenmaal actief is.

SEPA, kort voor Single Euro Payments Area, is een betalingsstandaard waarmee de EU internationale betalingen wil versimpelen. Vanaf 2014 gaat SEPA gelden voor al het internationaal betalingsverkeer in de Europese unie. Grootste verandering hierbij is een overgang voor burgers en bedrijven naar IBAN (International Bank Acount Number), een internationaal rekeningnummer. Hierbij hoort een corresponderende Bank Identifier Code (BIC) voor bedrijven.

De SEPA zou internationale transacties dus vergemakkelijken. Maar een slechte voorbereiding op de invoering kan je geld kosten. Wanneer je vanaf 2014 binnen je financiële transacties namelijk gebruikmaakt van verouderde of verkeerde data, wordt het betalingsverkeer geblokkeerd. Bovendien is voor een succesvolle betaling ook een BIC vereist die correspondeert met je IBAN, 45 procent van de onderzochte bedrijven missen die. 

Betalingen die niet succesvol kunnen worden afgerond kosten geld. Met een beetje pecht zo'n vijftig a zeventig euro per transactie, zo meldt Experian. Gelukkig kun je deze problemen voor zijn door je data voor financiële transacties te controleren en waar nodig deze bij te werken. In Nederland zijn meerdere initiatieven gelanceerd om succesvol over te gaan op het SEPA-systeem. Zo kwam De Nederlandse Bank met een OveropIBAN-app en heeft het een checklist online gezet. Ook MKBServicedesk.nl geeft goede tips. Dit is ook wel nodig, want dat scheelt je een hoop geld, en een hoop zorgen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie