Je mac opruimen, 6 tips

Redactie Baaz
Als je een computer een tijdje gebruikt dan hopen niet noodzakelijke bestanden zich op. Het gevolg is dat je computer traag word, iets wat bij veel mensen tot flinke frustratie leidt.

Het is eigenlijk niet te voorkomen dat je computer vol loopt met niet noodzakelijke bestanden, maar je kunt het wel weer oplossen. Je mac opruimen is de oplossing.

Het grootste deel van de bestanden die je computer vervuilen zijn oude grote bestanden en systeembestanden. Maar het kan ook gaan om restjes programmabestanden, of gedownloade bestanden zoals muziek, foto’s en email bijlagen.

Het opschonen van een computer is iets waar de meeste mensen geen tijd voor vrij maken of gewoonweg geen zin in hebben. Het is ook niet echt het leukste klusje, maar het moet toch af en toe gebeuren. Je Mac opruimen van kan op een eenvoudige en snelle manier.

1. Verwijder cache bestanden

Als je een website opent dan slaat deze automatisch informatie op zodat ze niet elke keer opnieuw deze informatie hoeven te zoeken. We noemen dit ‘caches’. Websites slaan bijvoorbeeld op wie je bent en vanaf welke locatie je de website gebruikt. Als je bedenkt hoeveel websites je dagelijks gebruikt kun je jezelf voorstellen om hoeveel informatie het uiteindelijk gaat. Het is daarom aan te raden om je cache bestanden regelmatig op te ruimen. Je kunt dit handmatig doen of een programma installeren dat je computer schoon maakt.

2. Ruim de prullenbak op

Heel veel mensen vergeten dat documenten, programma’s en caches niet echt van je computer af zijn als je ze verwijderd. Alles komt eerst terecht in je prullenbak. De reden dat alle onderdelen eerst hier terecht komen is om mensen te helpen die iets te grondig hebben opgeruimd. Mocht je per ongeluk bestanden hebben verwijderd die je toch nodig bleek te hebben dan kun je ze altijd nog uit je prullenbak halen. We raden echter wel aan om je prullenbak ook regelmatig leeg te maken zodat er echt meer schijfruimte vrij komt voor andere documenten. Je Mac opruimen is eigenlijk niet compleet zonder het leegmaken van je prullenbak.

3. Ruim niet gebruikte programma’s op

Uiteraard heb je programma’s en apps nodig om de dingen te doen die je wil doen. Maar sommige programma’s gebruik je nauwelijks of nooit en kun je dus best missen. Het kan goed zijn dat je een programma op een bepaald moment heel vaak gebruikte maar je die ondertussen niet meer gebruikt. Dit kan zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuw programma hebt gevonden of ander werk hebt waardoor je de app niet meer nodig hebt. Bekijk de lijst daarom eens goed en verwijder de programma’s die je niet meer nodig hebt.

4. Trash verwijderen

Het is heus niet zo dat ze bij Apple niet door hebben dat er heel wat ongewenste bestanden zich opstapelen op je Mac. Het is een probleem dat nog steeds niet voorkomen kan worden. Maar Apple heeft hier uiteraard al rekening mee gehouden bij het ontwerp en ontwikkeling van je Mac. Ze hebben een schoonmaak-app toegevoegd zodat je eenvoudig overbodige bestanden kunt verwijderen. Als je de app open maakt kun je zien dat je verschillende locaties kunt schoonmaken. Zo kun je eenvoudig zelf bepalen wat je allemaal wil opruimen zonder schade toe te brengen aan het systeem.

5. Documenten opschonen

Heel veel van de ruimte wordt ingenomen door bestanden die we zelf hebben opgeslagen of gemaakt. De enige manier om hiervan te komen is door deze documenten handmatig te verwijderen. Mocht je deze documenten toch graag bewaren dan kun je ze beter online opslaan in je iCloud. Je kunt er dan toch nog bij, maar de bestanden zullen je computer niet meer vertragen.

6. Ruim oude back-ups op

Het is altijd een geruststellend idee dat er reservebestanden zijn van je belangrijke documenten. Mocht er iets gebeuren met je computer dan kun je hier altijd op terugvallen. Maar je begrijpt wel waar we heen willen, deze bestanden nemen ook ruimte in. We raden niet aan om je back-up te verwijderen maar wat je waarschijnlijk niet wist is dat oude back-ups ook bewaard blijven. Oude back-ups hebben weinig waarde meer als je een nieuwe back-up hebt gemaakt. Ze zorgen er voornamelijk voor dat je computer trager wordt.

Om deze back-ups te verwijderen kies je in het menu ‘over deze mac’, vervolgens kies je bij ‘opslag’ voor het kopje ‘beheer’. Als je hierop drukt kun je naar het mapje waarbij staat ‘iOS files’. Als je hierop klikt dan zie je de back-ups die gemaakt zijn en kun je back-ups die je niet meer nodig hebt verwijderen.

Met deze tips kan wordt jouw Mac opruimen een peuleschil.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie