Kerstcadeau van de opdrachtgever: van paling tot iPhone
Dit leidt in sommige gevallen tot de meest bizarre giften, zoals een 'boodschappenkarretje voor bejaarden', of een 'gerookte paling in een kartonnen koker', blijkt uit een rondgang van hr-specialist Tentoo onder meer dan 100 flexwerkers.
De kersttijd is voor veel bedrijven een kans om hun waardering te laten blijken aan hun werknemers, flexwerkers en opdrachtnemers in de vorm van een geschenk. Het is elk jaar weer afwachten wat er in dat kerstpakket zit en of er überhaupt wel een kerstpakket komt.
'Werknemers van de ABN AMRO hoeven dit jaar bijvoorbeeld geen kerstgeschenk meer te verwachten', vertelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. 'We merken dat de pakketten elk jaar weer voor een verrassing kunnen zorgen. Daarom besloten we bij onze flexwerkers uit te vragen wat ze graag willen – en wat voor gekke pakketten ze in het verleden kregen.'
Top 10 meest spraakmakende kerstcadeaus
Boodschappenkarretje voor bejaarden
Gerookte paling in een kartonnen koker
Een vlinderdas van ‘Rudolph the rednosed reindeer’
Demontabele schroevendraaierset
Toeristische wegenatlas Nederland
Blik pepers
Kaartjes voor een concert van Guus Meeuwis
Roze regenpak
Foto gemaakt door een collega
Chocoladeletter
Liever een cadeaubon als kerstcadeau
Ook is onderzocht wat het meest populaire geschenk is. Dat is de cadeaubon, dat door maar liefst 36 procent van de flexwerkers wordt verlangd. Slechts 10 procent van de flexwerkers geeft aan een voorkeur te hebben voor het traditionele kerstpakket. Op de derde plek komt wijn/chocola als kerstwens. Sommige flexwerkers hebben echter wel erg specifieke wensen. Zo gaf één aan 'een minuut gratis winkelen in een bouwmarkt' te willen. Een andere flexwerker wil graag 'een geheel verzorgde reis voor twee personen naar een warm land'. Ook wilden enkelen een vast contract of gewoonweg waardering.
Extravagante kerstgeschenken
Er werden niet alleen hele bizarre kerstcadeaus geschonken, ook hele extravagante. Zo kregen drie mensen een vakantie, iemand een iPhone en ook ontving iemand ooit 400 gulden. Dit was volgens de flexwerker toentertijd meer dan het maandloon van een stagiaire. Den Ronden: 'Dergelijke dure geschenken zijn wel erg uniek. De ABN AMRO bijvoorbeeld gaf gemiddeld 70 euro per werknemer uit. Gemiddeld ligt dit bedrag tussen de 40 en 50 euro.'