KPN, Vodafone en T-Mobile maakten in 2001 kartelafspraken

Justin
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bevestigt dat de drie grootste mobiele operators van Nederland, KPN, T-Mobile en Vodafone, in 2001 kartelafspraken maakten.

Door deze uitspraak te doen, bevestigt het NMa de conclusie van het College voor Beroep en Bedrijfsleven (CBb). Zij waren namelijk naar het Europese Hof gestapt, omdat ze zich afvroegen of een overleg tussen KPN, T-Mobile en Vodafone over de verlaging van dealervergoedingen als concurrentiebelemmering gezien kon worden.

Chris Fonteijn van het CBb licht toe: 'Wij worden hierin gesteund door het Europese Hof die duidelijk heeft gemaakt dat de mobiele operators geen informatie mogen uitwisselen over de hoogte van de dealervergoedingen, ook al gebeurt dit maar een keer.'

De uitspraak van deze rechtszaak werd gedaan in augustus 2010. De telecombedrijven gingen echter in beroep. In dit beroep moesten zij aantonen dat er geen verband was tussen het overleg en hun gedrag daaropvolgend. Hier slaagden zij niet in.

Uiteindelijk heeft het Europese Hof van Justitie boetes uitgedeeld aan de mobiele operators. Deze zijn nu als volgt: KPN: 7.933.000 euro, T-Mobile: 4.599.000 euro en Vodafone: 3.717.000 euro. De bedragen zijn minder hoog uitgevallen, omdat de zaak zich zo lang heeft voortgesleept. Hierdoor zijn 'redelijke termijnen voor besluitvorming' overschreden.

Tegen deze boetebesluiten zijn de telecombedrijven ook in beroep gegaan.

Bron: WINMAG Pro