Lessen van jongeren van de straat over gedragsverandering

Lessen van jongeren van de straat over gedragsverandering

Redactie Baaz

Het Jeugdzorgstelsel in Nederland staat onder grote druk. Veel jongeren raken ‘hulpverleningsmoe’ omdat ze steeds worden doorverwezen. De zorg is versnipperd en te veel gericht op het snel verhelpen van acute problematiek. Er wordt onvoldoende geïnvesteerd in de vertrouwensrelatie met de jongeren om écht te verdiepen op het gedrag van kwetsbare jongeren.

YETS Foundation helpt met haar unieke aanpak kwetsbare jongeren zodat ze een volwaardige rol in de maatschappij kunnen vervullen. YETS biedt jongeren een nieuwe en veilige omgeving, waarin samen gebasketbald wordt, samen wordt gegeten en samen huiswerk wordt gemaakt. Een omgeving waarin jongeren onvoorwaardelijk worden geaccepteerd en vanuit kwetsbaarheid wordt gewerkt aan duurzame gedragsverandering.

Aan de hand van de verhalen van jongeren en coaches verdiept Gedragsverandering vanuit kwetsbaarheid op de aanpak van YETS. Waarom is deze zo succesvol? En wat leren we daarvan over gedragsverandering en leiderschap?

 

Lessen over gedragsverandering en leiderschap

YETS geeft jongeren, door de maatschappij gelabeld als ‘straatschoffies’, het familiegevoel wat ze vaak nooit hebben ervaren. Een veilige setting met coaches als rolmodel. Onder leiding van hen wordt vanuit kwetsbaarheid en wederzijds respect gewerkt aan het vergroten van zelfwaardering en zelfvertrouwen. Heldere en eerlijke regels én consequente handhaving daarop zorgen voor discipline. Hiermee biedt YETS de jongeren een nieuwe context en een alternatief wereldbeeld, gericht op zelfontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid. Een wereld waarin de jongeren zélf aan het roer staan van hun eigen leven.

De aanpak van YETS is inspirerend en leerzaam voor iedereen die geïnteresseerd is in gedragsverandering en leiderschap. Ook organisaties zoeken continu hoe zij medewerkers kunnen aanzetten tot nieuw of ander gedrag. De verhalen van de jongeren en coaches van YETS bieden belangrijke lessen én inzichten over leiderschap en gedragsverandering in organisaties.

Met verhalen van topcoaches zoals Louis van Gaal en Thom Harinck

Gedragsverandering vanuit kwetsbaarheid legt de verbinding tussen het veranderverhaal van jongeren, de sociale psychologie en (gedrags)verandering in organisaties. Vier topcoaches uit de sport, waaronder Louis van Gaal en Thom Harinck, omlijsten het boek met elk hun eigen visie.

Jongere

“Wat ik het meest heb geleerd? Jezelf zijn. Je masker afzetten voor de buitenwereld. Dan zakken je frustraties en zakt je verdriet en probeer je te genieten. Op het moment dat je jezelf bent, valt je masker af. Als je je masker afzet, stel je je kwetsbaar op. Dat betekent dat je kan huilen. Maar die kwetsbaarheid zorgt er ook voor dat coaches naar je toe kunnen om een gesprek te voeren. Dus dat helpt. Iemand weet wanneer je geholpen moet worden als je jezelf bent.“

Coach

“Superconsequent zijn. We laten niks gaan. Als je de achterlijn moet aanraken maar je doet het niet precies, dan moet het hele team het opnieuw doen. Dat uit zich fysiek, maar ook in communicatie. Als je afspreekt met twee woorden te spreken, doe je dat altijd. Als iemand dat niet doet, laat je dat niet gaan. Door daar zo consequent op te zitten, versnel je die gedragsverandering. Als je iets laat glippen, bied je ruimte. Dan word je niet zo serieus genomen.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie