Let op: voortaan moet je een factuur tijdig betalen
Vanaf 16 maart 2013 gelden er striktere regels voor bedrijven en overheid. Als bedrijf mag je er maximaal zestig dagen uittrekken om een factuur te betalen.
Binnen de Europese Unie komen strengere regels om wanbetalers tegen te gaan. Volgens de Europese Commissie gaan elke dag tientallen kleine en middelgrote ondernemingen over de kop omdat betalingen op hun factuur uitblijven. Reden om de betalingstermijn voortaan in de wet vast te leggen.
Die wet ziet er als volgt uit: in principe moeten bedrijven en overheidsinstanties uiterlijk dertig dagen na ontvangst van de factuur betalen. Alleen als het in de overeenkomst is vastgelegd mag je een langere betaaltermijn van zestig dagen hanteren. Langer dan zestig dagen mag je er niet meer over doen.
Situatie
Hoewel overheidsinstanties binnen de Europese Unie gemiddeld zo'n 61 dagen doen om een betaling te voldoen, verschillen de termijnen sterk per lidstaat, stelt Z24. In Frankrijk wordt een factuur bijvoorbeeld na 52 dagen voldaan, terwijl dat in Spanje en Portugal gemiddeld 140 dagen is en in Italië en Griekenland zelfs 180 dagen. Aan die grote verschillen moet de nieuwe wet een einde maken.
Consequenties
Waar een wet is, is ook consequentie. Betaal je niet op tijd? Dan mag de tegenpartij een standaardvergoeding voor incassokosten vragen. Dat geldt uiteraard ook andersom. Een aanmaning daarvoor is niet nodig, de vergoeding is een percentage van de rekening met een minimum van veertig euro. Daarnaast mag er een wettelijke rente in rekening worden gebracht.
De wijziging gaat in op 16 maart 2013 en geldt voor alle overeenkomsten die op of na die datum worden afgesloten.