Levensreddende communicatie vraagt om ongekende kwaliteit: alles over Lifesize
Videoconferencing heeft een vlucht genomen. Enerzijds omdat het voor velen wel degelijk mogelijk blijkt om structureel vanuit huis te werken. Anderzijds omdat er geen andere keuze is. Hoewel de maatregelen in Nederland op de korte termijn beloven te versoepelen, wordt het bedrijfsleven aangeraden om de thuiswerkperiode voort te zetten. Daar komen vooren nadelen bij kijken. En afhankelijk van de technologie waarvan jouw organisatie voorzien is, hoeven die nadelen niet zo zwaar te wegen. Wie zich wapent met de juiste communicatiemogelijkheden, zou zomaar eens een filevrije toekomst tegemoet kunnen treden.
Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in de tweede Baaz-magazine van 2020, als onderdeel van de ‘Powered by WINMAG Pro’-katern. Alle artikelen in deze katern, waaronder dit artikel, zijn in samenwerking met de redactie van WINMAG Pro geproduceerd. Hieraan inherent is een inhoud die zich nadrukkelijk leent voor IT-professionals en providers.
Dát thuiswerk een mogelijkheid is, weet Lifesize al langer dan vandaag. De organisatie begon in 2003 met het leveren van de tools voor kwalitatieve videocommunicatie. Vandaag de dag kijken we naar een dienst die in vrijwel elke videocommunicatiebehoefte van grote en kleine bedrijven voorziet. Conferencing kan met honderden personen, een ieder via een device naar wens. Kwaliteit staat centraal. Het niveau is ongeëvenaard, wat mede te danken is aan het feit dat Lifesize zowel in software en netwerkinfrastructuur als hardware voorziet.
Om bedrijven die geraakt zijn door de coronacrisis te ondersteunen, stelt Lifesize zijn videoconferencingtool tot 1 september gratis beschikbaar. Bestaande klanten kunnen tot dezelfde datum kosteloos opschalen. ‘Broodnodig’, menen Stefan van Hoof (Business Development Manager bij Lifesize) en Maurice Veth (Country Manager Benelux bij Lifesize). ‘Onder klanten zien we een vertienvoudiging van verkeer. Daaronder vallen zorginstellingen, die plots van 250 naar 1000 gebruikers propelleerden. Hun cliënten zijn afhankelijk van contact. Ook wanneer iedereen ineens vanuit huis werkt. De situatie was voor velen paniekerig, dus maken we het tot 1 september makkelijker.’
4K
Hoewel Lifesize geschikt is voor de videocommunicatie van diverse bedrijven, speelt de zorg al vanaf dag één een centrale rol. Dat heeft alles te maken met het feit dat communicatie onder zorgverleners afhankelijk is van visuele kwaliteit. Communiceren oncologen op afstand, dan is de zichtbaarheid van (letterlijk) levensbelang. Als resultaat is Lifesize’s kwaliteit niet te overtreffen.
‘In de beginjaren maakte HD ons uniek’, vertelt Maurice Veth. ‘Daar is 4K bijgekomen. En om haarscherp te communiceren, ben je van zowel de software en hardware als het netwerk afhankelijk. Dus combineren we alles in een clouddienst.’
Bewustzijn
Ben je verbonden met het internet, dan ben je in staat om te videoconferencen. Lifesize draait wereldwijd op Amazon Web Services (AWS). In Europa is met ingang van de coronacrisis een extra hub in het leven geroepen. Die uitbreiding verliep razendsnel. Maurice Veth stelt dat Lifesize’s samenwerking met AWS onderscheidend is. ‘We hebben bewust voor Amazon gekozen, aangezien zij in staat zijn om op ons tempo bij te blijven. Gebruikers kunnen hierdoor moeiteloos opschalen en zijn verzekerd van verbondenheid.’
Logischerwijs heeft zo’n uitbreiding een prijskaartje. Maar de investering, menen zowel Maurice als Stefan, is waardevol. Niet alleen nu, evengoed op de lange termijn. ‘Het is een lastige periode. De omstandigheden zijn ongelukkig en voor velen onvoorzien. Wél is de brede inzet en adoptie van videoconferencing positief. Wij pleiten al jaren dat uitstoot verminderd kan worden. Voor sommigen bleef het een te grote stap. Nu moest het. En blijkt dat het kan.’ Aangezien het tot voorkort juridisch niet toegestaan was om op bepaalde kantoren samen te komen, ligt de groei van gebruik voor de hand. ‘Nog belangrijker’, vult Maurice aan, ‘is de groei van het bewustzijn dat videoconferencing een rol kan spelen in een organisatie. Zakendoen blijft mensenwerk. Daar komt geen verandering in. Wél kunnen we ons gaan afvragen in hoeverre het nu echt nodig is om op dezelfde tijden de weg op te gaan om bij een ochtendoverleg aan te kunnen schuiven.’ ‘
De situatie wijst uit dat videoconferencing een waardig alternatief voor traditionele meetings is’, vult Stefan aan. ‘Ik ben fysiek aangelegd. Dus hecht ik waarde aan een lijfelijke meeting. Maar soms wegen de voordelen tegen de nadelen op. Waar sommigen altijd maar dachten dat productiviteit verloren zou gaan, is dat gewoon echt niet het geval. En komt de lease- of benzinerekening aan het einde van de maand binnen, dan is deze tig maal lager dan voorheen. Waarom zou je nog teruggaan als het beter kan?’
Lifesize in een notendop
-
Lifesize draait in webbrowsers en als app voor de meeste besturingssystemen, waaronder iOS, Android, Windows en macOS. Videoconferencing tot 25 personen is in de komende maanden gratis. Wil je met meer dan 25 personen bellen, dan ben je afhankelijk van een betaalde licentie. Betaalde gebruikers kunnen de komende maanden gratis opschalen.
-
Communicatie vindt uiterst veilig plaats: data wordt versleuteld en veilig verwerkt. Conferences kunnen opgenomen en teruggeluisterd worden.
-
Configuratie is zo gebeurd. Je voegt via een admin-account medewerkers toe, waarna deze kunnen inloggen op een device naar wens. Conferencen met externen als klanten of partners gaat mede via deelbare links. Tijdens het conferencen deel je met gemak bestanden en schermweergaven. Livestreamen kan eveneens, wat bedrijfsbrede communicatie effectiever en makkelijker maakt.
- 4K-videoconferencing is mogelijk. Wel ben je daarvoor afhankelijk van camera’s die een dergelijke kwaliteit toestaan. Hierin voorziet Lifesize met een scala aan camera’s voor meetingrooms en werkplekken.