Lifestyle: het spelelement maakt alles een beetje leuker
Van stroperige of vertraagde treinreis tot wachten op opdrachten voor je werk of gewoon een uurtje relaxen op de bank; er zijn veel momenten dat je genoeg hebt aan een spelletje. De smartphone, tablet of laptop biedt dan uitkomst. Wat opvalt aan veel spellen die je online speelt: de simpelste zijn vaak de leukste. Het is vele malen bevredigender dan eindeloos te scrollen op sociale media. Daar word je immers gebombardeerd met reclame, en wat maakt het jou nou uit dat je buurman een nieuwe hogedrukspuit heeft gekocht? Lees verder, probeer het zelf uit en ontdek dat een beetje vermaak voor in de 'verloren' uurtjes nooit ver weg is.
Bubbleshooter: even eenvoudig als aanstekelijk
Het leukste spel waar menigeen op stuit, heet Bubbleshooter. Het principe ervan is even eenvoudig als aanstekelijk: je zoekt twee of meer ballonnetjes van dezelfde kleur in de mozaïek en schiet ze kapot. Ze moeten dan wel naast of boven elkaar hangen. Net als bij het ouderwetse Space Invaders komen de ballonnen echter dreigend op je af als je niet genoeg combinaties raakt. Ze zijn niet gevaarlijk, maar als ze te dichtbij komen, is het 'game over'. Waarna je snel een nieuwe uitdaging aangaat, eventueel met een variant op dit spel.
Lekker afgesloten van de actualiteit met weinig prikkels
Op de plek waar je Bubbleshooter speelt, zijn meer spellen te vinden. Het wonderlijke mechanisme van Patience oftewel Solitaire bijvoorbeeld. Je opa of oma legde deze kaarten uitgebreid op de eettafel, maar in de trein of bus heb je daar geen ruimte voor. Ook hier is het nodige strategische denkwerk vereist, want het spel komt niet zomaar 'uit'. Het is heerlijk vermaak en prima hersengymnastiek, en je bent even afgesloten van de actuele prikkels des levens. Wist je dat je met het verwerken van één simpel e-mailtje liefst twintig minuten bezig bent in je hoofd, onbewust? Laat staan het dagelijkse nieuws: je kunt er weinig tot niets aan veranderen, maar slaat het wel allemaal op.
Ook van social media word je niet altijd wijzer
Zoals in het intro al gezegd, social media door scrollen is leuk, maar echt wijzer word je er niet altijd van. Is het geen influencer die geld verdient aan jouw aandacht - en doorgaans niks nieuws verkondigt - dan is het wel de zoveelste reclame waar je niks aan hebt. Iedereen wil maar iets verkopen. Ook particulieren, die hun hele hebben en houwen met de buitenwereld delen. Je kunt het niet altijd vermijden, die socials, en het is zeker leuk om contact te houden. Maar reken voor de lol eens uit hoeveel procent er echt bruikbaar van is, of hoeveel vrienden écht je vrienden zijn. Ook dan pak je er eerder een woordspelletje bij. Zoals 7 Words of een variant op het oude bordspel Scrabble. Is goed voor je brein, en je woordenschat. En leuk!
Oud vermaak in moderne jasjes
Ouderwetse spellen zijn dus veelal opnieuw uitgevonden in digitale versies, hetgeen ook voor veel ouderen ideaal is. Er hoeft niet een hele doos met bord en speelstukken tevoorschijn gehaald te worden - hoewel dat in gezelschap natuurlijk wel de voorkeur heeft - en de computer is nét zo'n geduchte tegenstander. Dat is ook bij Mahjong zo: zoek even op 'Bubbleshooter' en je vindt al snel een computervariant van het Japanse bordspel. Oud vermaak, maar in moderne jasjes, en prima solo te spelen.
Gerust en nostalgisch gevoel
De strekking dat de eenvoudigste spellen vaak het leukste zijn, gaat al sinds mensenheugenis op. In de vorige eeuw ging dat ook voor computerspellen gelden. Wie kent nog het aloude Pong, dat louter uit één balletje en twee streepjes bestaat? Deze tennis-achtige oergame werkt minstens zo besmettelijk: vraag een omstander ook een potje te proberen en hij zit al snel verwoed het balletje tegen te houden. En te vloeken als hij net geen highscore noteert, maar dat zie je door de vingers. Het spelen van zo'n spel geeft een gerust, nostalgisch gevoel, en jongeren die het niet kennen zullen het als vintage ervaren. Maar de uitdaging blijft opwindend.
Niks mis mee!
Niet al het nieuwe maakt het oude overbodig, zo blijkt. Hele volksstammen smartphonebezitters pakken, tussen de bedrijven door, hun celly erbij om de alledaagse drukte even aan zich voorbij te laten gaan. Simpelweg door ballonnen af te schieten (dat is vrolijker dan de virtuele held uithangen in oorlogsgames) of een kaartje te leggen. Uit bovenstaande blijkt dat daar niks mis mee is, zolang je er geen obsessie van maakt.