Marktlink opent tweede kantoor in het Verenigd Koninkrijk vanwege groeiend vertrouwen in de Britse markt

Marktlink opent tweede kantoor in het Verenigd Koninkrijk vanwege groeiend vertrouwen in de Britse markt

Redactie Baaz

Marktlink, de sterk groeiende overnamespecialist in Europa, opent een tweede kantoor in het Engelse Birmingham naast de bestaande vestiging in Manchester. Deze strategische stap getuigt van een groeiend vertrouwen in het Britse ondernemerschap, ondanks de economische uitdagingen waarmee de Britse markt de afgelopen jaren is geconfronteerd. De komst van Marktlink vergemakkelijkt de toegang van private equity tot interessante Britse MKB-bedrijven.

Uit de recente gepubliceerde Europese overnamemonitor van Marktlink blijkt volgens Marktlink-partner Luc Keltjens dat Britse ondernemers na jaren van serieuze economische uitdagingen met toenemend optimisme naar de toekomst kijken. Ongeveer zes op de tien ondervraagde Britse ondernemers verwacht het komend jaar een verbetering in de MKB-overnamemarkt. Volgens Keltjens is de keuze voor een vestiging in de Midlands voor de hand liggend, omdat Marktlink aan het begin van de herstellende Britse economie met een tweede vestiging beter toegankelijk is voor ondernemers ten zuiden van de bestaande Marktlink-vestiging in Manchester.

Jonny Parkinson, die sinds 2022 de leiding heeft over het kantoor in Manchester, ziet ook dat de Britten geloven dat ze het ergste van de crisis achter de rug hebben: “Na de Brexit, de COVID-19-pandemie en de huidige spanningen in de wereld met bijbehorende energieprijsstijgingen, zijn zij ervan overtuigd dat het keerpunt is bereikt. MKB-ondernemers moeten vooruit kijken en langzaam maar zeker nadenken over de (groei-)strategie van hun bedrijven. Bovendien moeten, na jaren van uitstel, veel Britse ondernemers nu serieus werk maken van opvolgingskwesties."

Uit de Marktlink Monitor blijkt dat Britse ondernemers het meest optimistisch zijn over overnames buiten hun eigen landsgrenzen. Keltjens ziet daar kansen voor ondernemers: “In Nederland is bij bijna 70% van de MKB-overnames tot 30 miljoen euro private equity betrokken. In het Verenigd Koninkrijk is PE heel actief, maar nog relatief weinig bij deals van deze omvang. Er ligt dus een kans voor gezonde MKB-bedrijven die de ene crisis na de andere hebben doorstaan, zeker nu blijkt dat ze interesse hebben in bedrijven buiten de eigen landsgrenzen. Dit soort bedrijven is bijzonder geschikt voor buy-and-build-strategieën die het snelst toegang bieden tot de markten op het Europese vasteland. Investeerders en private equity-fondsen hebben enorme bedragen beschikbaar voor investeringen en zoeken naar rendement. Hiermee dragen zij bij aan groei en aan werkgelegenheid. Dankzij onze expertise en het uitgebreide internationale Marktlink-netwerk kunnen wij ondernemers bijstaan met advies én zorgen voor groei en expansie door ze te koppelen aan geïnteresseerde partijen in Europa.

Joe Moran, met een achtergrond bij grote internationale bedrijven als Deloitte, Jaguar Land Rover en Rolls-Royce, leidt vanaf 1 november het kantoor van Marktlink in Birmingham. Moran benadrukt dat ook hij ziet dat het Verenigd Koninkrijk beschikt over een volwassen en professionele overnamemarkt. Hij legt uit: “Waar internationale transacties eerder regel dan uitzondering zijn, zien we wel dat overnametrajecten meer tijd kosten in verband met complexere trajecten. Kopers zijn kritischer en willen meer zekerheid. Er moet dus meer worden onderzocht.”

Ook Joe benadrukt de kansen: "Het Verenigd Koninkrijk is uit een dieper dal gekomen dan andere Europese landen, met uitdagingen zoals schuldenmarkten, renteplafonds en de Brexit. Dit biedt een positieve kijk op de ontwikkeling van de markt. Bovendien opent Marktlink met deze stap de deuren voor MKB-ondernemers in het Verenigd Koninkrijk naar het uitgebreide Europese netwerk van Marktlink, wat een positief effect kan hebben op de groei en ontwikkeling van hun ondernemingen."

Ondanks berichten over grote financiële adviesbureaus in het Verenigd Koninkrijk die hun personeelsbestand inkrimpen, zien Joe en Luc dat de deals in het MKB-segment veerkrachtiger zijn. Hier is de behoefte aan continuïteit en een drijvende factor, in tegenstelling tot grotere deals waarin dat minder urgent is en waardoor de grote financiële adviesbureaus genoodzaakt zijn te krimpen.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie