Meerderheid Nederlanders wil verandering pensioenstelsel
68 Procent ziet het stelsel graag veranderd worden, tegenover 20 procent die het stelsel willen houden zoals hij nu is. 13 Procent heeft geen mening. De voorstanders van het pensioenakkoord gaven aan dat het huidige pensioenstelsel onbetaalbaar wordt en dat de jongere generatie straks niets over houdt.
Van de ondervraagden was 62 procent het eens met het pensioenakkoord, hierbij stijgt de AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2020, maar blijft het mogelijk met 65 jaar te stoppen. Een andere keuze was om de plannen van minister Kamp te laten doorvoeren.
Daarmee blijft de AOW-uitkering hetzelfde en is eerder stoppen niet mogelijk. 19 Procent was het hiermee eens. De overgebleven 19 procent koos voor het behouden van het huidige pensioenstelsel. Verder vond 41 procent van de ondervraagden het belangrijk dat mensen met zware beroepen of lagere inkomens de mogelijkheid moeten houden om met 65 jaar te kunnen stoppen.
Volgens Peter Gortzak, vice-voorzitter van FNV, is dit een belangrijk signaal aan minister Kamp. In het pensioenakkoord heeft FNV met werkgevers en Minister Kamp afgesproken dat het mogelijk moet blijven met 65 jaar te stoppen. In de praktijk blijken er nog onvoldoende regelingen te zijn voor mensen die door omstandigheden eigenlijk niet langer kunnen doorwerken.
Een meerderheid van de ondervraagden vindt zekerheid van het pensioen het meest belangrijk. Een pensioen dat meegaat met de prijsstijgingen staat op de tweede plaats. Flexibiliteit en betaalbaarheid blijken minder belangrijk.
Daarnaast zorgen jongeren liever zelf voor hun pensioen, namelijk 37 procent geeft aan eigenhandig voor het pensioen te willen sparen. Hierin verkijken jongeren zich, want samen sparen voor een pensioen pakt volgens Peter Gortzak uiteindelijk beter uit voor het individu.