Merkenrecht Benelux

Merkenrecht Benelux

Redactie Baaz

In 2006 is de Merkenwet in Nederland voor het laatst aangepast. Tot op heden geldt het Benelux-verdrag inzake de intellectuele eigendom, oftewel de BVIE. Dit verdrag geldt niet alleen in Nederland, maar ook in België en Luxemburg. In het verdrag staan alle regels en eisen met betrekking tot het merkenrecht Benelux. Voor merkhouders is dit verdrag ontzettend van belang.

Het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP)

In Den Haag bevindt zich de instantie die belast is met de taak om de BVIE uit te voeren en toe te passen; het Benelux merkenbureau, oftewel het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Wanneer een ontwerper zijn of haar merk wil deponeren, moet er eerst een aanvraag gedaan worden bij dit bureau. Vervolgens beoordeelt zij aan de hand van de wet of het merk geldig is. 

Wat valt er onder een merk? 

Maar wat valt er allemaal onder een merk? Volgens het Benelux-verdrag inzake de intellectuele eigendom kunnen merken gevormd worden door allerlei tekens, in het bijzonder woorden. Hieronder vallen namen van personen, cijfers, kleuren, tekeningen, letters, geluiden en vormen. Er zijn twee vereisten verbonden aan tekens voordat deze als een merk gezien mogen worden.

Ten eerste moeten de tekens duidelijk onderscheiden kunnen worden van al bestaande merken van andere ondernemingen. Lijken de tekens te veel op elkaar? Dan kan er verwarring ontstaan onder consumenten. Daarnaast kan de partij die het merk later heeft gedeponeerd aangeklaagd worden voor nabootsing. De tweede eis heeft betrekking tot de weergave van het merk. De bevoegde autoriteiten en het publiek moeten het merk duidelijk vast kunnen stellen. 

Een merk registreren: hoe gaat dat in zijn werk?

Wanneer een ontwerper zijn of haar merk wil laten registreren, begint dit met een aanvraag bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Dit wordt ook wel registreren of deponeren genoemd. Het bureau overlegt over de geldigheid van het merk, mits deze voldoet aan de voorheen genoemde eisen. De deponering van het merk kan geweigerd worden op basis van meerdere gronden van nietigheid. 

Wanneer een teken geen merk kan vormen, niet onderscheiden kan worden van een ander merk, in strijd is met de openbare orde of het publiek kunnen misleiden kunnen onder andere geweigerd worden. Daarnaast mag het merk niet ter kwader trouw ingediend zijn. 

Besluit het bureau het merk goed te keuren? Dan wordt het merk officieel geregistreerd in het merkenregister. Vanaf het moment van registratie, is een merk 10 jaar lang geldig voordat de inschrijving moet worden verlengd. Het merk mag absoluut niet worden veranderd, ook niet wanneer de inschrijving verloopt. Het merkenbureau herinnert de eigenaar ten minste zes maanden van tevoren dat de inschrijvingstijd ten einde loopt en er een verlenging moet plaatsvinden.

De rechten van de houder

Wanneer een merk succesvol is geregistreerd, verkrijgt de houder een aantal rechten. Deze zijn opgenomen onder het merkenrecht Benelux. De registratie toont aan dat het teken uitsluitend door de eigenaar gebruikt en gepubliceerd kan worden. Andere partijen mogen geen producten of diensten aanbieden of adverteren die het merk van de houder bevatten. Deze handelingen mogen door de houder verboden worden.

Daarnaast kan de houder een schadevergoeding aanvragen wanneer inbreuk is gepleegd op het merk. De rechter kan deze schadevergoeding opleggen aan de partij die inbreuk op het merk heeft gepleegd. 

Uw merk laten registreren?

Om een merk optimaal te beschermen, is registratie noodzakelijk. Dit is de enigste manier waarop een merk beschermd kan worden tegen inbreuk. Daarnaast krijgt de houder de mogelijkheid om aangifte te doen wanneer er toch inbreuk wordt gemaakt op het merk. 

Het registreren, bewaken en toezicht houden over merken is een specialisme. Men doet er daarom verstandig aan om dit door een betrouwbaar en officieel merkenbureau te laten doen. Registreermijnmerk is een voorbeeld van een betrouwbaar merkenbureau dat dit kan verzorgen. Dit bureau kan bescherming bieden binnen het merkenrecht Benelux en zorgt ervoor dat deze juridisch beschermd is. Daarnaast kan Registreermijnmerk ook advies uitgeven op het gebied van het verlengen van merkregistratie en andere omliggende zaken. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie