Muziek op de bedrijfsvloer? Betalen!
Muziek in de wachtstand van je telefoon kost je 133 euro

Muziek op de bedrijfsvloer? Betalen!

Redactie Baaz

Een achtergrondmuziekje om je medewerkers te motiveren of je klanten tot aankoop te prikkelen is zo geregeld. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Wat moet je precies betalen en hoe kom je onder die kosten uit?

De regel is simpel: breng je muziek ten gehoren in een bedrijf, restaurant, winkel of andere organisaties, dan betaal je daar een fee voor. Buma/Stemra is de organisatie die de exploitatie van de muziekauteursrechten van schrijvers, componisten en uitgevers beheert, oftewel de bedenkers van de muziek. Sena houdt zich bezig met het naburig recht en behartigt de belangen van uitvoerende artiesten en producenten (platenmaatschappijen), oftewel de makers van de muziek.

De kosten die beide organisaties voor muziekgebruik vragen zijn afhankelijk van het aantal personen dat de muziek hoort, de oppervlakte van de ruimte waarin de muziek te horen is en de regelmaat waarin deze te horen is. Hoeveel je moet betalen, kun je berekenen met de licentiecalculator op mijnlicentie.nl.

Rekenvoorbeeld

Wil je bijvoorbeeld in 2014 muziek laten horen in een kantoor waar twintig fte's werken, dan betaal je zo'n vierhonderd euro voor het hele jaar. Voor muziekgebruik in de wachtstand van de telefoon betaal je in dezelfde situatie zo'n 133 euro. Om de boekhouding overzichtelijk te houden, kun je via mijnlicentie.nl kun één factuur opmaken voor betalingen aan zowel Buma als Sena.

Gratis muziek

Heb je één telefoon en luisteren je werknemers met oordopjes naar hun eigen muziek, dan vallen de kosten mee. Anders is dat wanneer je twintig man hebt werken in een ruimte waar muziek te horen is, je twintig telefoonaansluitingen hebt met muziek in de wachtstand, een bedrijfskantine waar een apart deuntje klinkt en ook nog eens een receptie waar de klanten met een vrolijk achtergrondmuziekje worden begroet. In zo'n geval leg je al snel zo'n 1500 euro per jaar neer.

Denk je met streamings-diensten als Spotify de kosten te omzeilen, dan kom je bedrogen uit. Je betaalt namelijk ook voor je muzieksysteem zoals een computer, versterker en speakers terwijl ook Buma/Stemra zijn hand ophoudt.

Creative Commons

Een betere optie om Buma te omzeilen, is het gebruik van Creative Commons. Muzikanten stellen hun muziek in dat geval tot op zekere hoogte licentievrij beschikbaar. Commercieel gebruik is niet toegestaan, maar de muziek laten horen in een bedrijfsruimte, café of winkel is geen probleem. Wel kan het zijn dat je aan Sena nog steeds moet betalen voor naburige rechten.

Let op!

Het kan zijn dat je een factuur van Buma ontvangt zonder dat je een licentie hebt aangevraagd. Net als de Belastingdienst kan de organisatie er (onterecht) vanuit gaan dat je als ondernemer muziek draait voor meer mensen dan alleen jezelf. Ben je dus een zelfstandige die zo nu en dan een cd'tje opzet? Zorg dan dat je geen vergoedingen gaat betalen die niet nodig zijn.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie