Nederland Europa's koploper in financieel welzijn
Hoe gaat het nu echt met de Europeanen? En welke rol speelt beweging in ons welzijn? Urban Sports Club, voorheen OneFit, het Europese platform voor sport en welzijn, beantwoordt deze vragen in haar eerste Wellbeing Compass. Op basis van een representatief onderzoek* in vijf landen – Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal - onderzocht het bedrijf zeven pijlers van welzijn: fysiek, mentaal, sociaal, financieel, werk, spiritueel en milieu. De resultaten laten opvallende regionale verschillen zien en geven inzicht in wat écht belangrijk is voor ons welzijn. Eén conclusie springt eruit: regelmatig bewegen verbetert de levenskwaliteit aanzienlijk.
Spanje en Nederland aan kop in welzijnsranglijst
Europeanen beoordelen hun algemene welzijn gemiddeld met een 6,58. Nederland (6,93) en Spanje (6,77) staan aan de top, terwijl Duitsland (6,34) en Frankrijk (6,30) lager scoren. Portugal (6,59) bevindt zich in de middenmoot.
Over het algemeen zijn Nederlanders bovengemiddeld tevreden over hun welzijn. Zo zijn ze het meest tevreden over hun financiële welzijn van alle onderzochte landen (36%) en hebben ze een hoog professioneel welzijn (39%). Daarnaast zijn ze, vergeleken met de andere landen, ook relatief tevreden over hun fysieke (39%), mentale (36%), sociale (42%), spirituele (33%) en ecologische welzijn (43%). Alleen Spanjaarden zijn nog meer tevreden over hun welzijn: zij voeren de lijst aan in elke welzijnscategorie, behalve financieel welzijn.
Algeheel welzijn door regelmatige beweging
Het rapport laat duidelijk zien dat welzijn en sport onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Voor de helft van alle respondenten (50%) zijn stressvermindering en mentale gezondheid de belangrijkste voordelen van sport- en wellness activiteiten. 33 procent verwacht meer structuur en motivatie door een sportabonnement, terwijl 31 procent hoopt op meer routines en consistentie.
“Sport is niet alleen goed voor het lichaam, maar heeft ook een positieve invloed op alle aspecten van ons welzijn,” legt Moritz Kreppel uit, medeoprichter en CEO van Urban Sports Club. “Onze studie toont aan dat mensen die minstens twee- tot driemaal per maand fysiek actief zijn, een aanzienlijk hoger welzijn rapporteren dan minder actieve personen. In Spanje is dit effect met een plus van 1,0 punt op de welzijnsschaal bijzonder uitgesproken, in Duitsland leidt regelmatige beweging tot een plus van 0,5 punten.”
Welzijn als nieuwe bedrijfswaarde: werkgevers moeten verantwoordelijkheid pakken
Werkgevers in Nederland spelen een relatief actieve rol in het ondersteunen van welzijn op
de werkvloer. Slechts 24% van de Nederlandse werkgevers biedt geen initiatieven voor
professioneel welzijn aan, tegenover een EU-gemiddelde van 28%. Ook op het gebied van
mentale ondersteuning doen Nederlandse werkgevers het beter dan gemiddeld: slechts 30%
biedt geen initiatieven aan, waar het Europese gemiddelde op 39% ligt.
Wat opvalt is dat Nederlandse werknemers opvallend zelfstandig zijn in hun benadering van
welzijn: 88 procent van de Europeanen verwacht dat bedrijven een ondersteunende (31%), matige (29%) of belangrijke (28%) rol spelen bij het bevorderen van welzijn op de werkplek, maar voor Nederlanders is dit slechts 65 procent. Ook hebben Nederlanders de laagste bereidheid om mee te doen aan initiatieven die gericht zijn om het bedrijfswelzijn (48%), en geeft 30 procent van de Nederlanders aan geen behoefte te hebben aan spirituele ondersteuning vanuit de werkgever – een uniek hoog percentage binnen Europa. Wel geeft 30 procent van de Nederlanders aan dat een sport of wellness abonnement van werk een stuk aantrekkelijker is dan andere secundaire arbeidsvoorwaarden.
Gebrek aan motivatie blijft grootste belemmering voor meer beweging
De meest voorkomende belemmering voor het verbeteren van fysiek welzijn is een bekend probleem: gebrek aan motivatie. In heel Europa noemt 43 procent van de respondenten dit als de belangrijkste reden – met Nederland iets onder het gemiddelde (40%). Een laag energieniveau is de op één na meest voorkomende reden, genoemd door 35 procent van de respondenten, terwijl 31 procent tijdgebrek en moeilijkheden bij het integreren van beweging in hun dagelijkse routine als belemmeringen noemt voor het verbeteren van fysiek welzijn.
Conclusie: investeren in welzijn loont – voor mensen én werkgevers
"Deze studie laat zien dat een holistische aanpak van welzijn zorgt voor balans bij mensen én langdurig succes voor organisaties," zegt Moritz Kreppel, CEO en medeoprichter van Urban Sports Club. "Welzijn is geen trend, maar een essentieel onderdeel van een moderne bedrijfscultuur. Als het duidelijk wordt opgenomen in het arbeidsvoorwaardenpakket, versterkt het niet alleen de gezondheid en motivatie van medewerkers, maar ook hun betrokkenheid. Dat levert uiteindelijk meer op voor iedereen binnen de organisatie."