Nederlandse primeur: vermelding in Europese Milieu Database
Drentse bouwexpert krijgt internationale erkenning voor zijn oplossing van de bouwcrisis
‘Dat we enkele weken geleden als enige partij met circulaire bouwpanelen in de Nationale Milieu Database (NMD) werden opgenomen, was al een mooie bekroning’, vertelt bouwexpert Johan Douwes (53) uit Emmen. ‘Maar dat we nu ook goedkeuring van de EU hebben gekregen en in de Europese database worden opgenomen, dat is toch écht uniek!’. ‘Deze uitvinding zal de komende jaren een belangrijke sleutel blijken in het weer vlottrekken van de bouw in Nederland en Europa’, zegt zijn collega Marc Angevare.
Betere milieuprestatie dan beton en hout
Onder de naam Re-Buildit maakt het bedrijf van Douwes prefab modulaire vloeren, wanden en daken in iedere gewenste configuratie op basis van een staalconstructie met een bijzondere mortel: steviger en veiliger dan houtskeletbouw, comfortabeler dan beton. Het ontwerp is internationaal gepatenteerd. De elementen zijn volledig circulair, eindeloos herbruikbaar en scoren in officiële levenscyclusanalyses (LCA) zelfs 50 procent beter dan houtskeletbouw, tegen eenzelfde kostprijs. De bouwtijd van woningen, kantoren en industriële gebouwen wordt met deze elementen sterk teruggebracht, met lagere bouwkosten.
Grote fabriek in Emmen
De officiële Nederlandse en Europese goedkeuring leidt inmiddels tot een stroom aan orders van binnen- en buitenlandse bouwbedrijven. En dat terwijl Re-Buildit druk aan het opschalen is. Er wordt een volledig circulaire fabriek gerealiseerd op 60.000m² bedrijventerrein in Emmen, maar het duurt nog ruim een jaar voordat deze er staat. Waarschijnlijk zal al snel daarna een tweede fabriek nodig zijn.
Financiële voordelen voor afnemers
Door de vermelding in de Nederlandse Milieu Database kan iedere afnemer van de Re-Buildit Steelframe Concrete Floor en de Re-Buildit Eco wandelementen een beroep doen op de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving (Vamil-regeling). Voor beide subsidieregelingen is per jaar respectievelijk €192 miljoen en €25 miljoen beschikbaar. Dat betekent dat ontwikkelaars en bouwbedrijven tussen de 45 en 75 procent investeringsaftrek kunnen krijgen. ‘Ik werd ooit voor gek verklaard, maar het is nu wel bewezen dat bouwen beter, sneller én goedkoper kan’, zegt Douwes met een brede glimlach.
LEES OOK: Omzet bouw 12 procent hoger in eerste kwartaal 2023
LEES OOK: Last mile van bezorging heeft grote impact op het milieu