Nederlandse Starters nog minimaal drie jaar wachten voor hun eerste huis
Maar liefst vijftig procent van alle starters op de Nederlandse woningmarkt verwacht op zijn vroegst pas over drie jaar hun eerste huis te kunnen kopen. Dit blijkt uit de Startersbarometer Q2 2023 van Viisi Hypotheken, een periodiek onderzoek onder 1.022 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning, uitgevoerd door Panelwizard. Slechts een vijfde van alle ondervraagden verwacht in de komende twaalf maanden hun slag te slaan. Het sentiment onder starters is daarmee vrijwel onveranderd ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023.
Toekomstperspectief verschilt tussen twintigers en dertigers op de woningmarkt
Vergeleken bij Q1 2023 steeg het verwachtingscijfer onder twintigers, van zeventien procent naar twintig procent. Daarentegen daalde juist het vertrouwen onder dertigers, van 23 procent in het eerste kwartaal naar 21 procent nu. “Voor het eerst sinds het begin van onze meting zijn beide groepen even somber over hun toekomstige kansen op een eigen huis”, zegt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken. “Dit terwijl de misère op de woningmarkt zich allang niet meer beperkt tot alleen starters, laat staan jonge starters in het bijzonder. Volgens cijfers van het Kadaster ging in het afgelopen kwartaal zelfs 41 procent van alle verkochte bestaande woningen naar een starter. Een jaar geleden bedroeg dit nog maar 37 procent.”
Financiële obstakels blijven hoge koopbereidheid onder starters beïnvloeden
Ondanks het sombere vooruitzicht is de koopbereidheid onder starters nog altijd hoog, zo zegt 55 procent van hen momenteel graag een eigen huis te willen kopen. Voor maar liefst vier op de vijf ondervraagde starters is dit echter geen optie - ongeacht een eventuele koopwens. De belangrijkste redenen hiervoor zijn een te laag inkomen (67 procent) en weinig spaargeld (zestig procent). Daarnaast spelen ook het beperkte aanbod koophuizen (37 procent) en een hoge studieschuld (36 procent) een rol. De respondenten zonder koopwens noemen als belangrijkste argument dat ze nog niet klaar zijn om een woningeigenaar te worden (47 procent), momenteel liever geen langdurige betalingsverplichting aangaan (33 procent) of verwachten dat de huizenprijzen verder dalen (32 procent). Dutrieux: “Door de fors gestegen hypotheekrente is het er voor starters met een koopwens het afgelopen jaar niet gemakkelijker op geworden. Nu recent ook de huizenprijzen in de lift zitten, verwacht ik dat het voor hen nog lastiger wordt. Het is niet zo dat starters helemaal niet meer kopen, getuige hun groeiende aandeel in de totale woningverkopen. Het percentage van hen dat wil- maar niet kan kopen, is echter groter.”
Verwachtingen op woningmarkt blijven somber voor starters
Terwijl een aanzienlijk gedeelte van de verkochte huizen naar starters gaat, verwacht slechts vijftien procent van alle ondervraagden dat hun positie op de woningmarkt dit kwartaal verbetert. Drie maanden geleden bedroeg nog een kwart van alle ondervraagden, het kwartaal daarvoor (Q4 2022) zelfs een derde. Opvallend genoeg zijn twintigers en dertigers wederom eensgezind in hun antwoord. Dutrieux: “Onze woningmarkt piept en kraakt aan alle kanten. Vooral starters met een koopwens, maar zonder voldoende financiële middelen ontbreekt het aan perspectief. Lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen en een vrije sector met hoge huurprijzen houden deze situatie jammer genoeg in stand. De recente val van het kabinet zorgt ervoor dat we voor het aankomende halfjaar waarschijnlijk afstevenen op een impasse op de woningmarkt. Het is niet ondenkbaar dat starters daarvan de dupe worden.”
Over Viisi Hypotheken
Viisi Hypotheken is gespecialiseerd in onafhankelijk hypotheekadvies en begeleidt met name starters en (young) professionals bij de aankoop van de eerste of volgende woning. Alle adviseurs zijn academisch opgeleid. Viisi Hypotheken is een bedrijf met een duidelijke missie: let’s change finance. Het bedrijf heeft een zogenaamde #peoplefirst strategie, wat betekent dat eigen medewerkers op de eerste plaats komen, daarna komen de klanten en dan pas de aandeelhouders.
LEES OOK: De voordelen van het huren van een kantoorruimte
LEES OOK: Hypotheekvormen voor ondernemers: Ontdek jouw opties voor een huis