Nieuw belastingportaal moet aangifte overzichtelijk maken
Oude manier van aangifte doen
Tot januari 2019 moest je als ondernemer inloggen met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens moest je aangifte doen, meestal per kwartaal, waarna je vooral niet moest vergeten om je aangifte na afloop te printen of te downloaden. Vergat je dit, dan was je alle informatie per direct kwijt. Ook het bedrag dat je vervolgens moest betalen. In veel gevallen leidde dit tot een vergeten, of onjuiste aangifte, waarbij bedragen niet klopten of ondernemers achteraf een boete kregen. In 2018 gebeurde dit per kwartaal bij 140.000 ZZP'ers.
Nieuw belastingportaal
Dit levert niet alleen veel chagrijn op bij de ZZP`ers, maar zorgt ook voor onnodig veel extra werk bij de Belastingdienst. En dat in een tijd waar het personeel haast niet aan te slepen is voor de fiscus. Het nieuwe belastingportaal biedt meer en betere informatie over zowel je huidige aangiftes als over vorige aangiftes.
Digitale vernieuwing
Daarnaast zorgt 'Mijn Belasting Zakelijk' ook voor een broodnodige digitale vernieuwingsslag bij het doen van aangiftes. De oude aangiftemethode was alleen bruikbaar met een laptop of desktop. Het nieuwe belastingportaal is ook geschikt gemaakt voor mobiele devices, zoals je smartphone of laptop.
Digi-D en eHerkenning
Bovendien kun je er ‘gewoon’ met je Digi-D inloggen, waardoor de oude wachtwoorden en gebruikersnamen op termijn overbodig zullen worden. Dit is niet alleen een stuk eenvoudiger, maar uiteindelijk ook een stuk veiliger. Daarnaast wordt er gewerkt aan het gebruik van eHerkenning. Dit is een nieuwe, door de overheid ontwikkelde manier van inloggen, waarmee ondernemers makkelijk met de overheid kunnen communiceren.
LEES OOK: Waarom belasting de komende jaren een hot item wordt
Later dit jaar ook voor MKB
Op dit moment is het portaal vooral bedoeld voor de alsmaar toenemende groep ZZP`ers. Later dit jaar moet het portaal ook beschikbaar komen voor MKB`ers. Die kunnen hier zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting en de loonheffing in gaan voeren.