Nieuwe stichting MKB Financiering wil sector verder professionaliseren
Nederland is een nieuwe brancheorganisatie van alternatieve financiers rijker: de Stichting MKB Financiering. De organisatie wil de sector verder professionaliseren en ook meer bekendheid geven aan de verschillende vormen van alternatieve financiering die er zijn.
Crowdfunding-expert Ronald Kleverlaan was het afgelopen jaar betrokken bij de voorbereiding van de Stichting MKB Financiering en hij zal de komende periode het initiatief als directeur gaan leiden. 'Mijn belangrijkste ambitie is dat er een duidelijke stem komt richting alle stakeholders en dat de sector verder gaat met professionaliseren', zo schrijft hij in zijn nieuwsbrief.
10 partijen richten Stichting MKB Financiering op
De Stichting MKB Financiering is een initiatief van tien partijen uit de markt en vormen een doorsnee van het alternatieve-financieringslandschap. De club van oprichters bestaat uit Boozt24, Collin Crowdfund, Dynamic Credit, Fiduciam, Funding Circle, Fund IQ, Lendix, NPEX, Voldaan en Spotcap.
Gezamenlijk hebben ze gewerkt aan onder meer een gedragscode, waarvan een deel bestaat uit de oprichting van een centraal klachtenloket en de afspraak dat communicatie richting ondernemers correct, duidelijk en niet misleidend mag zijn.
Ook hebben de partijen onderlinge afspraken gemaakt met andere brancheverenigingen en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Die laatste is sowieso nauw betrokken bij het project. Het ministerie zal elk kwartaal de ontwikkelingen in de sector bespreken met de brancheorganisatie en zal daarnaast ook financieel bijdragen aan activiteiten om alternatieve financiering meer bekendheid te geven.
5 miljard aan financiering
De oprichting van een brancheorganisatie gericht op alternatieve financiering komt volgens de initiatiefnemers op een gelegen moment. Deze markt groeit immers snel. Zo zal er dit jaar voor ongeveer één miljard euro aan financiering worden versterkt en in de komende jaar verwacht de sector nog minimaal 5 miljard euro te kunnen verstrekken aan zo’n 25.000 ondernemers. Hierdoor komt het marktaandeel binnen de MKB-financieringsmarkt van deze nieuwe financiers op ongeveer 20 procent te liggen in 2021. Volgens Ronald ligt dit percentage in sommige sectoren (micro-financiering en kleinbedrijf) waarschijnlijk al een stuk hoger.