Nieuwkomers creëren banen
Negentig procent van alle nieuwe banen in Europa komt op het conto van bedrijven die jonger zijn dan vijf jaar. Vandaar dat er veel nadruk is op het aanleren van ondernemerskwaliteiten bij jonge mensen.
Dergelijke bedrijven hebben wel personeel nodig met een ondernemende geest. Vandaar dat Caroline Jenner, CEO Junior Achievement-Young Enterprise (JA-YE) Europe, programma’s uitvoert in Europa om jonge mensen ondernemersvaardigheden aan te leren. JA-YE bereikt jaarlijks 3,1 miljoen jonge mensen in 38 Europese landen. Het aanleren van IT-vaardigheden vormen daarbij de kern. “Want in de kenniseconomie gaat het om andere vaardigheden dan in het voorgaande industriële tijdperk”, vertelt zij tijdens de SME Summit van het Duitse softwarehuis SAP in Istanbul eind september.
Ook aanwezig was Linda Liukas uit Finland. Zij is medeoprichtster van Rails Girls en organiseert in de Westerse wereld weekenden waarin jonge vrouwen de moderne programmeertaal Ruby on Rails aanleren.
Technologie helpt
Uit onderzoek dat SAP heeft laten uitvoeren door Oxford Economics blijkt dat het MKB in toenemende mate internationaal actief is. Als de kleinere bedrijven toch binnen de landsgrenzen blijven opereren, krijgen ze met dit fenomeen te maken, omdat ze ineens moeten concurreren met branchegenoten uit andere landen.
Dankzij informatietechnologie – waarin het MKB investeert – is het mogelijk de vleugels uit te slaan. Neem Onno Jongkind die in oktober 2012 het bedrijf OPW (Oil, Protein, Whey) Ingredients is gestart en wereldwijd noten opkoopt, ze perst en de oliën verkoopt. 'We werken met veertien mensen, maar we zijn actief over de hele wereld. Wij verkopen oliën terwijl de grondstoffen nog aan de boom hangen. We hebben altijd twintig zeecontainers onderweg. Dat kun je alleen goed afhandelen als je zicht hebt in de orderstromen en in de logistiek. Wat dat betreft hebben wij net zo’n robuust informatiesysteem nodig als onze hele grote broer Cargill', vertelt hij.
Om geen grote investeringen te doen in softwarelicenties en geen IT-medewerkers in dienst te hoeven nemen, koos Jongkind voor bedrijfssoftware uit de cloud. Inmiddels heeft het bedrijf een vliegende start gemaakt. In 2013 verhandelde OPW 8,5 miljoen liter oliën bij een omzet van 10 miljoen euro. De verwachting is dat de omzet in 2014 stijgt naar 25 miljoen euro en een verwerking van 18 miljoen oliën.
Ook voor MKB-bedrijven is het zinvol bedrijfsprocessen, markten en bedrijfsvoering snel te kunnen analyseren. Hiervoor zijn diverse analysetools beschikbaar. Deze bevatten vaak in-memory technologie. Dat verzamelt niet alleen grote hoeveelheden data, maar analyseert deze ook grondig en toont de resultaten direct. MKB-bedrijven halen dan ook waardevolle informatie uit zulke analyses. Luis Murguia, SVP Ecosystems and Channels bij SAP, vertelt dat zijn onderneming ontwikkelaars ondersteunt om applicaties te bouwen die dankbaar gebruik weten te maken van die razendsnelle analysemogelijkheden. Het softwarebedrijf helpt op deze manier de start-ups die in memory computing in hun bedrijfsmodel hebben opgenomen.
E-mentoring
Jenner haalt aan dat het niet alleen belangrijk is voor jonge mensen IT- en ondernemersvaardigheden aan te leren, maar dat het voor bedrijven noodzakelijk is IT toe te passen. Verwijzend naar haar eigen organisatie: 'Wij kunnen nu aan e-mentoring doen. Alle studenten krijgen een mentor toegewezen. Voorheen pendelde die heel wat af, maar dat hoeft nu niet meer dankzij internet en beeld-chatten. Dat heeft onze schaalgrootte enorm opgekrikt.'
Zij meent dat jonge mensen de voorkeur hebben om bij een ‘groen bedrijf’ te werken. De term komt uit de studie van PwC ‘Talent Mobility 2020’ die ‘groene’, ‘oranje’ en ‘blauwe’ bedrijven onderscheidt. De ‘groene’ ondernemingen leggen veel verantwoordelijkheid neer bij de gemeenschap van medewerkers, en die verlangen zelfstandig opererende personeelsleden. “Op dat vlak concurreren ze met het MKB”, zegt Jenner. 'Want juist bij de start-ups en kleine bedrijven ligt grote nadruk op zelfstandigheid en creativiteit.'