Ziekteverzuim is niet meer nodig

Redactie Baaz
Het 'nieuwe werken' betekent een omslag in het bedrijfsleven, betoogt algemeen directeur van de IDB Groep Mario van Nierop. 'Ziekteverzuim is niet meer nodig.'

De afgelopen tien jaar is er een langzame bewustwording zichtbaar in het Nederlandse bedrijfsleven. Mede door de opkomst van nieuwe technologieën vragen medewerkers steeds vaker een intelligente werkplek en een flexibele opstelling van de werkgever, zodat ze hun werk altijd en overal naar eigen inzicht kunnen uitvoeren. Aan de andere kant worden werkgevers gedwongen om te kijken naar manieren om werknemers productiever te maken, omdat de internationale concurrentiepositie van Nederland onder druk komt te staan, met name door de opkomst van kenniseconomieën in Azië zoals India en China.

Opmars

Doordat zowel werkgever als werknemer aan verandering toe zijn, is 'het Nieuwe Werken' bezig aan een opmars. Door de combinatie van technologieën komt er een cultuuromslag. Bedrijven zullen anders aankijken tegen de verhouding tussen werknemers en werkgevers. Werkgevers zullen hun werknemers meer moeten vertrouwen en niet meer af moeten rekenen op aanwezigheid, maar op hun prestaties. Werknemers kunnen nu immers door verschillende technologieën ook tijd- en plaatsonafhankelijk hun werk doen.

Targets

Een en ander betekent dat werknemers moeten worden aangestuurd op het resultaat van hun werk, aan de hand van vantevoren afgesproken targets. Juist deze manier van aansturen levert voor werkgevers een belangrijk voordeel op. In de praktijk blijkt namelijk dat werknemers die worden afgerekend op het resultaat van hun handelen, zich veel meer zullen inzetten om deze doelstellingen te halen. Daardoor maken ze optimaal gebruik van de vervagende grens tussen hun werk- en privé-leven. Als ze een verloren moment van hun privé-tijd kunnen inleveren om te werken aan hun werkdoelstellingen, zullen ze dat eerder doen dan wanneer ze worden aangestuurd op aanwezigheid op kantoor.

Ziekteverzuim

Dat heeft ook invloed op het ziekteverzuim. Kenniswerkers die een dagje thuis zitten met een zware verkoudheid of een griep zijn nog wel in staat om op de bank een paar uur mailtje te beantwoorden of aan een rapportage te werken. Op deze manier maken ze optimaal gebruik van de flexibele mogelijkheden van Het Nieuwe Werken: ze passen immers de aard van hun werkzaamheden aan de mogelijkheden van het moment aan. Daarnaast zorgt Het Nieuwe Werken voor een betere werk-privébalans, waardoor werknemers meer gemotiveerd zijn en daardoor ook minder snel ziek worden.

Kortom: Het Nieuwe Werken draagt eraan bij dat ziekteverzuim sterk zal worden teruggedrongen. Hiervoor is echter bij een deel van het Nederlandse bedrijfsleven nog een cultuuromslag nodig.

# Gastauteur Mario van Nierop is algemeen directeur van adviesorganisatie IDB Groep, www.idbgroep.nl

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie