Meest duurzame gebouw Nederlands ontwerp
's Werelds meest duurzame gebouw komt van Nederlandse bodem. Soeters van Eldonk-architecten en Grontmij wonnen de ontwerpwedstrijd, uitgeschreven door Wuhan in China.
De Wuhan Energy Flower heeft een aronskelk als inspiratiebron. Het kantoorgebouw heeft geen CO2-uitstoot en is ontworpen met de ambitie van energieneutraliteit.
De toren van ongeveer 140 meter hoogte wordt omgeven door laboratoria in de vorm van bladeren. Het is zo ontworpen dat het in de hete Chinese zomer in zijn eigen schaduw staat. Het dak van de bloem bestaat voornamelijk uit zonnepanelen voor de opwekking van energie. Regenwater wordt opgevangen in de kelk en gebruikt voor de watervoorziening van het gebouw.
De karakteristieke stamper bestaat uit verticale windturbines waarmee windenergie wordt opgewekt. De rand van de kelk vormt een zonnedak dat bedoeld is voor de verwarming en koeling van het gebouw. Het gebouw wordt gekenmerkt door het principe van natuurlijke ventilatie. De centrale, ruim 120 meter hoge zonneschoorsteen is bedoeld voor de natuurlijke luchtventilatie van de kantoren.
Onderzoeksplatform
Grontmij en Soeters Van Eldonk-architecten ontwierpen de Wuhan Energy Flower voor Hubei Sciende & Technology Investment Company. De bouw start al in november dit jaar. Het wordt een openbaar onderzoeksplatform van de universiteit van Wuhan en een belangrijk centrum voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe energietechnologieën.
De komende jaren wil de stad Wuhan (9 miljoen inwoners) zich ontwikkelen tot de meest duurzame stad van China.
Bron: www.grontmij.com