Werkgevers investeren tijdens crisis in talent
Onder de deelnemers is het verloop met 10 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Juist nu nemen werkgevers maatregelen om talent binnen te houden en door te laten groeien.
Opmerkelijk is dat werkgevers in tijden van grote kostenbesparingen training en ontwikkeling steeds belangrijker vinden. Waar dit vorig jaar nog op de derde plaats stond, is het nu de belangrijkste prioriteit. Dit zie je terug in het trainingsbudget per professional, dit stijgt met ruim 10 procent.
Mary van der Kuip, manager Nederland bij Top Employers: “64 procent van de werkgevers geeft aan dat ze een tekort aan professionals ervaren. Uit de resultaten blijkt dat werkgevers hun talent koesteren, motiveren en klaarstomen voor de toekomst. Zodat ze na de crisis versneld kunnen groeien.”
Programma's
De toonaangevende werkgevers hebben in 83 procent eigen programma's voor de beste talenten. 98 procent heeft eigen leiderschapstrainingen. Het percentage dat actief aan coaching en mentorprogramma’s doet, is gestegen van 83 procent in 2008 naar 90 procent in 2009. Opvallend is ook dat in veel gevallen ‘eigen’ managers de rol van mentor op zich nemen.
Dat het toptalent wordt klaargestoomd voor de toekomst binnen de eigen organisatie blijkt onder andere uit het percentage managers dat uit de eigen gelederen afkomstig is. 74 procent van management- en directieposities wordt ingevuld door interne kandidaten. Het aantal vrouwen in de top is bij de 2500 bedrijven het afgelopen jaar gestegen van 18 naar 21 procent.
Bron: CRF Institute