Case: schoon internet, zo uit de muur

Redactie Baaz
Uw internetverbinding levert behalve internet ook trouw spam, virussen en spyware af. Het bouw-projectmanagementbureau Mero ging op zoek naar schoon internet uit de muur.

Ze gaat door als een van de gezelligste straten van Amsterdam, de Cornelis Anthoniszstraat, gelegen tussen het Vondelpark en het Sarphatipark. Omringd door de winkel- en flaneerpromenades de Van Baerlestraat, de Beethovenstraat en de Albert Cuypmarkt en restaurants als Le Garage, Loetje en The College Design Hotel is hier sinds 2006 ook Mero Project Management gevestigd. Het bouwbegeleidingsbureau, dat nauw samenwerkt met een aantal officile Poolse aannemers, concentreert zich vooral op interieurverbouwingen en totaalrestauraties.

Merijn Storm van Leeuwen

Mero Project Management, eigenaar

ONMOGELIJK. Een blik op de omgeving en in het kantoor een volledig verbouwd winkelpandje - leert dat schoonheid een groot goed is. Dat is wel eens anders geweest, tenminste op het netwerk. Merijn Storm van Leeuwen, eigenaar van Mero, schudt nog eens met zn hoofd en legt uit dat er dagen waren dat grote hoeveelheden spam het werken bijna onmogelijk maakten. Het wakkerde bovendien het angstige idee aan dat het voor criminelen een koud kunstje moest zijn om toegang te krijgen tot het netwerk. Storm van Leeuwen: Je moet er niet aan denken. Wat gebeurt er met je data? Dat heeft niets te maken met wat we hier doen en was echt een grote last. Ja, nog altijd maken we hardcopies en bewaren die in de kluis.
Tegelijkertijd vraagt hij zich hardop af of hij en zijn zes kantoorcollegas, een tiental adviseurs en nog eens circa vijftig werknemers in de bouw hun werk wel konden doen, wanneer er niet zoiets had plaatsgevonden als een digitale revolutie. De huidige mogelijkheden met netwerken, IP-telefonie, mobiele mail en internet maken het voor ons vele malen makkelijker te functioneren en de wensen van onze klanten in te vullen. Ik zit veel in Polen en kan vanaf daar met mijn telefoon alles doen. Zelfs de bank kan ik met mijn telefoon beheren. Storm van Leeuwen benadrukt dat vooral mail onmisbaar in zijn bedrijf is: zo goed als alle communicatie met zijn klanten en personeel vindt via dit medium plaats. Handig verder vindt hij de mogelijkheid om op afstand in te kunnen loggen op de server om daar bijvoorbeeld een boekhoudprogramma in te zien en te bewerken.

COMFORTABEL. Gevraagd naar zijn kennis van ict, antwoordt hij dat hij vaak doet alsof hij er allemaal wat minder van af weet en alles uitbesteedt. Zo neemt zijn Amsterdamse provider SETICT het meeste uit handen. Erg comfortabel. Je moet je focussen op wat je goed kan en niet bezighouden met zaken die je kan uitbesteden. Uiteindelijk verdien je dan meer geld en houd je meer tijd over.
Het was uiteindelijk ook SETICT die hij benaderde met de opmerking dat hij gek werd van de spam en dat inmiddels vijf verschillende bedrijfsmailadressen dichtslibden door rotzooi. Met als resultaat klagend personeel.
Besloten werd dat SETICT het beheer van de digitale infrastructuur over zou nemen en een stevige spamfilter zijn intrede zou doen. Storm van Leeuwen verduidelijkt: Noem t schoon internet uit de muur. Medewerkers van SETICT hoeven niet meer langs te komen om computers te repareren, want dat gebeurt allemaal online. Als er al wat is, dan nemen ze de pc op afstand over. Ook de back-up vindt online plaats. De Mero-eigenaar roemt ook het filter die niet alleen foute berichten buiten de deur houdt, maar ook makkelijk is te beheren. Prima, geen overbodige mail meer. Slechts eentje met alle gestopte spam, die je kunt bekijken, of niet. Ik heb er totaal geen omkijken meer naar. De eerste paar weken controleerde ik het elke week, maar na een poos zag ik dat het niet meer nodig was, ze halen echt alleen de spam eruit.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie