Zwaargewichten in debat: overal werken, is overal stress

Redactie Baaz
De mogelijkheid om overal te kunnen werken zorgt voor meer stress. Of juist niet? Philip Todd en Marc Hamers in debat.

 

 

Voor

Marc Hamers,
Bedrijfsarts, IVEX

 

Tegen

Philip Todd,
Directeur, EwerkForum.nl


1e ronde
Todd: “Uit onderzoek blijkt dat ewerken juist stress vermindert en de arbeidsvreugde verhoogt. Dit is recent nog aangetoond door een Amerikaans onderzoek: in het vakblad Journal of Applied Psychology is hierover eind 2007 verslag gedaan. De onderzoekers hebben 46 studies over de effecten van (tel)ewerken vergeleken. Het belangrijkste voordeel van werken vanuit huis is dat werknemers meer controle krijgen over hoe ze hun werk doen en indelen. Dat werkt stressverlagend. Ewerken heeft hierdoor niet alleen een positief effect op de arbeidsvreugde, maar het zorgt ook voor een betere balans tussen werk en privé. 
Sommige werkgevers en werknemers zijn bang voor ewerken omdat het mogelijk de carrièrekansen vermindert of omdat de relatie tussen managers en collega`s afstandelijker wordt. Uit het onderzoek blijkt nu dat deze angst ongegrond is. Ewerken zorgt niet voor een slechtere relatie tussen collega`s en het is ook niet slecht voor de carrière van een werknemer."

Hamers: " De uitvoering van sommige werkzaamheden is dankzij internet en nieuwe technieken niet langer gebonden aan een specifieke locatie. Naast vele voordelen, zijn hieraan ook nadelen verbonden. De afhankelijkheid van elektriciteit, apparatuur en internet voor het functioneren van onze maatschappij is inmiddels enorm. Storingen leiden tot frustraties en economische schade. Het gebruik van de snel veranderende technologie vergt een continue investering in tijd, apparatuur en kennis. Tijdsdruk en andere werkstress nemen toe, want men verwacht een snelle respons. De tijdswinst die door de technologie geboekt is, wordt ingevuld met nieuwe taken. Het werk is altijd binnen handbereik, dus men is altijd in de gelegenheid om te kiezen de schaarse tijd te besteden aan het werk. De grenzen tussen het werkdomein en privé-domein vervagen. Het werk krijgt daarmee een grote invloed op privé-omstandigheden. De omstandigheden thuis, zoals kinderen, kunnen het thuiswerken bemoeilijken. Telewerken gebeurt vaak in slechte ergonomische werkomstandigheden. Het aantal uren beeldschermwerk neemt  toe. Betrokkenheid bij de organisatie, samenwerking en communicatie zijn door de fysieke afstand anders geworden. De sociale rol van het werk wordt minder, men raakt sociaal meer geïsoleerd."

2e ronde
Hamers: "Op het door Philip Todd bedoelde onderzoek is methodologisch nogal wat aan te merken. Gelet op de participanten van het Ewerkforum lijkt zijn mening ook niet onafhankelijk. Er is nog te weinig goed onderzoek verricht naar de effecten van ewerken. Meestal is ewerken nog vrijwillig. Misschien is de waardering daarom zo hoog. Uit ervaring als bedrijfsarts weet ik dat veel mensen niet in staat zijn om hun leven (werk en privé) goed te organiseren en daarin gezonde keuzes te maken."

Todd: “De negatieve ervaringen van mijn tegenstander komen waarschijnlijk voort uit het feit dat hij alleen werknemers met problemen ziet. Dat noem ik een gekleurde werkelijkheid! "

3e ronde
Todd: "In de jaren ’90 is reeds onderzoek gedaan naar de relatie tussen telewerken en werkstress. Dhont en Kraan van TNO Arbeid (2001) vonden duidelijke verschillen tussen telewerkers en de controlegroep. De telewerkers beschikten over meer regelmogelijkheden in de uitoefening van hun taak en hielden de kwaliteitscontrole vooral in eigen hand. Ze werden door het management meer op resultaat gestuurd met strakke deadlines. De grotere autonomie zou de stress als gevolg van een hogere werkbelasting neutraliseren. Ook onderzoeken bij o.m. British Telecom (2002) en een verzekeringsmaatschappij (Czeschinksi, 2001) bevestigen de voordelen van telewerken."

Hamers: "De werknemers met problemen die mijn sparringpartner noemt, vormt een aanzienlijke groep, anders had ik het niet zo druk. En de door hem aangehaalde onderzoeken gelden slechts voor de onderzochte werkzaamheden en omstandigheden van toen. Telewerken in de jaren 90 is niet te vergelijken met het e-werken van nu.
Natuurlijk biedt e-werken geweldige mogelijkheden. Ik ervaar dat zelf bij het schrijven van dit bericht. Dankzij internet, wifi en m'n smartphone heb ik vanuit mijn vakantie-adres in het buitenland kunnen reageren in de laatste ronde. Maar ik heb toch weer een goed moment moeten zoeken en mij moeten excuseren bij mijn vrouw. En ik ben toch weer met de gedachten bij het werk geweest. Hopelijk zijn ik en mijn huwelijk hiertegen bestand."

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie