Webwinkels onvoldoende beveiligd
"De betalingstransactie zelf is geen probleem, want die verzorgt iDEAL," legt SSL.nu uit. "Maar mensen lopen wel risico als ze persoonlijke informatie invullen op de site van de webwinkel. Denk aan persoons- en adresgegevens in combinatie met bestelinformatie. Die data zijn onvoldoende afgeschermd. Anderen kunnen je aankoop zien.
Fraudeurs die in het bezit zijn van je gegevens kunnen contact opnemen met de webwinkel om het verzendadres te wijzigen. Met de vergaarde persoonlijke informatie zien de criminelen bovendien op welke adressen ze nieuwe spullen uit woningen of bedrijven kunnen ontvreemden. En wanneer ze weten waar je hebt geshopt, proberen ze soms geld te innen via zogenaamde phishingwebsites: je krijgt een mailtje met het verzoek om je bestelling af te rekenen via een bijgevoegde link. Die gelinkte site lijkt exact op de site van de originele leverancier. Maar je betaling gaat naar de oplichters."
Van de zesduizend onderzochte websites blijkt 60% geen SSL certificaat te hebben en van nog eens 30% is het certificaat ongeldig. Omdat het verlopen is of niet de domeinnaam van het bedrijf betreft.