Met deze 5 tips voorkom je werkstress bij je medewerkers
36 procent van het werkgerelateerde ziekteverzuim komt door werkstress. Dat blijkt uit in 2015 gepubliceerde cijfers van Onderzoeksinstituut TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee blijft werkstress beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Aan mijn collega Sjak van Nieuwkuijk, veiligheid- en preventie-expert, vroeg ik tips om werkstress en verzuim in een bedrijf te voorkomen. Voor baaz.nl hebben we ze op een rij gezet.
1. Goed leiderschap zorgt voor een gezond bedrijf
Angst voor die hork van een manager of pestende collega’s: als je medewerker iedere dag weer met lood in zijn schoenen naar het werk komt, is de stap naar een ziekmelding niet ver meer weg. Goed leiderschap is essentieel voor een fijne werksfeer en een gezond bedrijf.
2. Let op de signalen!
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Merk je dat een medewerker minder gemotiveerd en betrokken is, zich vaker ziekmeldt, sneller geïrriteerd is en moeite heeft om te relativeren? Stuur hem dan eens preventief een paar dagen met verlof. En je laat je medewerker écht merken dat je wilt investeren in zijn welzijn als je hem deze verlofdagen cadeau geeft.
3. Voer regelmatig open gesprekken met je medewerkers
Deel tijdens deze gesprekken wederzijdse verwachtingen en gevoelens, bespreek de werkdruk en de ambities van je medewerker. Zo kun je op tijd ingrijpen als je medewerker gebukt blijkt te gaan onder werkstress.
4. Waardering zorgt voor minder verzuim
Vier samen met je medewerkers behaalde successen en geef hen regelmatig een verdiend compliment. En laat ze meedenken in de oplossing of de uitwerking van complexe vraagstukken. Gemotiveerde en betrokken medewerkers presteren beter en melden zich minder vaak ziek.
5. Zet de juiste medewerker op de juiste plek
Hard werken is goed, maar het werk moet voor jouw medewerkers wel behapbaar blijven. Dat begint bij het aannamebeleid: een mbo’er aannemen voor een functie van een hbo’er is vragen om moeilijkheden. Iemand die constant op de toppen van zijn kunnen moet werken, loopt een groter risico op een burn-out. Kijk naast zijn opleidingsniveau vooral naar zijn competenties.
Meer weten? Lees de tweedelige gastcolumn van Bart Heeren over wat je als werkgever kunt doen om ziekteverzuim te verminderen:
• Wat je als werkgever kunt doen om ziekteverzuim te verminderen (Deel 1)
• Wat je als werkgever kunt doen om ziekteverzuim te verminderen (Deel 2)
Of kijk voor meer risico-inzichten en preventietips over verzuim op de themapagina personeel van Interpolis, speciaal voor ondernemers! Daarnaast lees je meer in het Interpolis e-book over ziekteverzuim.