Bedrijvigheid derde kwartaal groeit hard
Het aantal faillissementen is met 2,5 procent gedaald en daarnaast zijn er 17,4 procent minder bedrijven opgeheven. Het aantal starters is met 6,3 procent toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwste Kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In het derde kwartaal van 2018 is de bedrijfspopulatie met 33.983 bedrijven gegroeid.
Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018 noteert Graydon een daling van de netto-groei. Tijdens het derde kwartaal van 2018 is de netto-groei 5,3 procent lager dan een kwartaal eerder. In totaal zijn tijdens het derde kwartaal van 2018 53.291 bedrijven gestart. Dat aantal wordt voor de berekening van de netto-groei van de Nederlandse bedrijvigheid verminderd met het aantal opheffingen (18.421) en faillissementen (887).
Grootste stijging bedrijvigheid
Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zijn vrijwel alle sectoren in omvang toegenomen. De top 3 sectoren met de grootste netto-groei bestaat net als het derde kwartaal vorig jaar uit de Zakelijke dienstverlening (7.042 entiteiten), de Bouwnijverheid (4.087 entiteiten) en de Gezondheids- en welzijnszorg (3.624).
De grootste stijging in de netto-groei is te vinden bij de Landbouw en visserij. De groei in deze sector is met 46,1 procent toegenomen (117 entiteiten). Ook de Leasebedrijven (+37,7%) en de Transport en logistieksector (+35,4%) laten een sterke stijging van de netto-groei zien. Dit wordt voornamelijk verklaard door de grote toename starters in deze sectoren.
De Water- en afvalverwerkingsector heeft met een afname van 15,3 procent de grootste daling van de netto-groei, veroorzaakt door een sterke stijging van het aantal faillissementen (+233,3%) en een ruime verdubbeling van het aantal opgeheven bedrijven (+137,5%). Opvallend is verder de (semi)Overheid. Dit is de enige sector die een kleine negatieve netto-groei heeft (1 entiteit minder) en daarmee een minimale krimp laat zien in de omvang.
Drenthe blijft achter qua bedrijvigheid
Op provinciaal niveau is de netto-groei het hardst gestegen in Noord-Brabant (34,4%), Limburg (+33,6%) en Overijssel (+31,1%). Deze provincies profiteren van een sterke daling van het aantal opgeheven bedrijven en faillissementen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De enige daling in netto-groei is te zien in Drenthe (-12,7%). Dit wordt veroorzaakt door een lager aantal starters (11,8 procent lager dan in 2017). Ook in Friesland is het aantal starters in vergelijking met een jaar geleden afgenomen (-2,0%).
Zuid-Holland (12.845) en Noord-Holland (12.491) zien in het derde kwartaal nagenoeg hetzelfde aantal starters en zijn wederom de provincies met de grootste netto-groei in absolute zin. Samen zijn deze provincies goed voor bijna de helft van de netto-groei van de Nederlandse bedrijvigheid.