Vier Nederlandse startups die de wereld een stukje beter maken
Innovatie heeft in Nederland altijd hoog in het vaandel gestaan. Wij mogen ons dan ook een van de beste landen noemen om een eigen bedrijf te beginnen. In 2016 ontving Nederland zelfs de titel voor het beste startup-klimaat in de EU van het European Digital Forum. De jonge, innovatieve bedrijfjes springen dan ook als paddenstoelen uit de poldergrond. Twitter zette daarom vier startups in het zonnetje die met hun initiatief bijdragen aan een duurzamere en gezondere wereld.
The Ocean Cleanup
Het concept voor The Ocean Cleanup begon als het profielwerkstuk wat Boyan Slat (23) op de middelbare school maakte. Waarschijnlijk had hij nooit verwacht dat zijn idee om de enorme plastic soep in onze oceanen op te ruimen uit zou groeien tot een van de grootste cleanup-projecten in de wereld. Zijn innitiatief voor een duurzamere wereld bleef niet onopgemerkt; in 2017 riep Reader’s Digest Slat uit tot European of the Year.
First plastic pic.twitter.com/53nSlLSytf
— Boyan Slat (@BoyanSlat) 24 oktober 2018
Code Qube
Van een profielwerkstuk naar een afstudeeropdracht. Sharia Kiesebrink (27) en Jessica Eijgelsheim (25) kwamen met het idee om kinderen te leren programmeren. Met hun startup Code Qube leren ze kinderen vanaf 8 jaar programmeren. Door coderegels op de magnetische Qube te plakken leren basisschoolleerlingen hoe ze hun eigen website in elkaar kunnen puzzelen. Op het moment reist het duo heel Nederland door om kinderen te leren coderen en om trainingen en workshops te geven op basisscholen.
Vandaag waren we te gast in groep 7 van Basisschool de Wegwijzer in Tilburg! #codeweek #programmeren #techniek #html #css #leren #spelen #po #vo #websites #samenwerken pic.twitter.com/PGNl2AQhxE
— Code Qube (@codeqube) 10 oktober 2018
Peerby
Onder het motto ‘sharing prosperity’ begon Daan Weddepohl (37) de social enterprice Peerby. Met Peerby wordt het (uit)lenen van spullen door particulieren op grote schaal mogelijk gemaakt. Via het platform kun je eenvoudig iets uitlenen aan een van je buren, of kun je kijken of jij iets van je buren kunt lenen. Hiermee wilt Weddepohl de weggooicultuur en wereldwijde verspilling van goederen een halt toeroepen.
En daar mocht ik ook wat zeggen: https://t.co/ajSbLWJaC5
— Daan Weddepohl (@dwed) 17 januari 2018
Somnox
Somnox is ’s werelds eerste inventieve slaaprobot en misschien wel een van de meest vooruitstrevende startups van het moment. De robot werd door Julian Jagtenberg (22) en drie medestudenten aan de TU Delft ontwikkeld, en moet mensen met slaapproblemen een helpende hand bieden. Het inventieve aan Somnox is dat de robot gebruik maakt van machine learning, waardoor hij gepersonaliseerde kan bieden aan elke gebruiker. Uiteindelijk zou de slaaprobot zelf voorgeschreven medicijnen overbodig kunnen maken.
Woke up like this while in Washington DC, USA.
— Julian Jagtenberg (@JMJagtenberg) 17 april 2018
Front page of the Guardian, here we are! https://t.co/rOv4hznVqJ
Kleine greep uit Nederlandse startups
Nederland is dus nog lang niet klaar met innoveren. The Ocean Cleanup, Code Qube, Peerby en Somnox vormen slechts een kleine greep uit de enorme hoeveelheid startups die op het moment in Nederland actief zijn. Wie weet wat de volgende startup zal zijn die opstaat voor een betere wereld.