Jonge startup voorkomt miljoenenverspilling in de zorg

Jonge startup voorkomt miljoenenverspilling in de zorg

Redactie Baaz
Toen Erik Smienk tijdens zijn baan in loondienst in de praktijk zag dat veel jonge trapliften werden afgedankt, terwijl ze technisch gezien vaak nog helemaal in orde waren, zag hij hier een mooie kans voor een onderneming in gebruikte trapliften. Een kans die zowel voor mensen met behoefte aan een traplift als een nieuw bedrijf zeer rendabel zou kunnen zijn. De praktijk overtrof daarna alle verwachtingen.

Zijn startup Smienk Trapliften werd in 2013 geboren. Het concept slaat direct aan: na revisie en kleine aanpassingen aan de rail, blijkt een traplift namelijk weer zo goed als nieuw en bij andere mensen terug te plaatsen. Ook consumenten zien het enorme potentieel van een gebruikte traplift en besparen tot wel de helft op de doorgaans zeer hoge prijs van een hagelnieuwe traplift. Consumenten besparen op die manier duizenden euro’s, terwijl Smienk Trapliften binnen slechts enkele jaren uitgroeit van een enkele handige ZZP’er tot een van de grootste landelijke spelers op de markt van gebruikte trapliften in Nederland.

Enorme groei

De transformatie van bijverdienste tot landelijke speler is ongekend. Het aantal medewerkers stijgt in slechts een aantal jaren tijd naar ruim 50 FTE, wat Smienk de laatste twee jaar een FD Gazelle Award oplevert. Ondanks de harde groei van de afgelopen vijf jaar, is de groei van Smienk Trapliften nog lang niet ten einde. Het bedrijf heeft inmiddels ook de eerste stappen over de grens gezet. Zowel in Duitsland als België worden inmiddels gebruikte trapliften geplaatst, maar ook opgehaald bij mensen die hun traplift graag willen verkopen.

Op deze manier ontstaat een interessante duurzame kringloop van materialen, waaraan steeds opnieuw weer waarde kan worden toegevoegd. De ingekochte trapliften worden in het Nederlandse Nunspeet helemaal gereviseerd en klaargemaakt voor een nieuw leven bij een klant. Het bedrijf levert hiermee een positieve bijdrage aan de circulaire economie.

Impact op de kosten van de zorg in Nederland

Niet alleen de groei van Smienk Trapliften is een succesverhaal. Door de inzet van gebruikte trapliften worden namelijk ook miljoenen euro’s in de zorg bespaard. Voorheen belandde een nieuwe traplift na slechts enkele jaren of zelfs maanden gebruik al op de schroothoop. Een traplift is immers een maatwerkproduct en kan niet zomaar bij iemand anders teruggeplaatst worden, zo was de gedachte. Door de grote voorraad van Smienk Trapliften zijn er namelijk altijd wel een of meerdere trapliften die goed bij een bepaalde trapsituatie passen.

'Er worden jaarlijks duizenden trapliften verkocht. Maar liefst zo’n 75 procent van alle liften eindigt uiteindelijk op de schroothoop. Door een traplift te hergebruiken kan per lift enkele duizenden euro's bespaard worden. Je praat dus al snel over een miljoenenverspilling, terwijl het ook heel anders kan’, aldus commercieel directeur Clemens Kardol van Smienk Trapliften.

Door gebruikte trapliften aan te passen en bij een andere klant terug te plaatsen, besparen ook gemeenten duizenden euro’s per geplaatste traplift. Veel Nederlandse gemeenten zijn inmiddels overgestapt op het aanbieden van tweedehands trapliften in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gebruiker van een traplift merkt er overigens niets van dat het gaat om een gebruikte traplift. Door strenge eisen en periodiek onderhoud functioneert en presteert een tweedehands traplift net zo goed als een nieuwe.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie