Waarom actie voor de pensioenen?

Waarom actie voor de pensioenen?

Redactie Baaz

Het personeel van Defensie, de Douane, de Koninklijke Marechaussee en ambulances voerden deze maand al actie in Den Haag. Vandaag, 28 mei, staakt het OV. Het draait, zoals bekend is, om de pensioenen. Maar waar gaat het nou precies om en wat willen ze met hun acties bereiken?

De acties zijn er omdat de demonstranten het niet eens zijn met het huidige pensioenbeleid. De AOW-leeftijd gaat geleidelijk omhoog naar 67 jaar in 2021. Momenteel is de AOW-leeftijd 66 jaar en vier maanden, vanaf 1 januari 2020 stijgt dit weer en wordt dat 66 jaar en zeven maanden.

Levensverwachting

Vanaf 2022 wordt gekeken naar de levensverwachting van de mens en hangt het hiervan af. Leven mensen gemiddeld langer, dan betekent dit dat de AOW-leeftijd omhooggaat. Een ‘stijging’ gaat in stappen van drie maanden. 

De vakbonden willen dat de pensioenleeftijd de komende jaren niet hoger komt te liggen dan 66 jaar. Ook willen ze de boete die je krijgt als je eerder met pensioen wilt, afschaffen. Daarnaast willen de bonden dat het voor ZZP'ers eenvoudiger wordt om pensioen op te bouwen.

LEES OOK: 'AOW-leeftijd te snel omhoog'

Beroepenlijst voor zware beroepen

Los daarvan is een belangrijk punt van de actievoerders en vakbonden dat zij willen dat er andere regels gaan gelden voor de pensioenen van 'zware beroepen'.

Zo’n beroepenlijst is niet uniek. In Oostenrijk wordt al gebruikgemaakt van zo'n lijst. Om te bepalen wat zwaar werk is, wordt er gekeken naar het aantal calorieën dat wordt verbruikt. Mannen die zo’n 2.000 kilocalorieën verbranden en vrouwen die 1.400 calorieën verbranden, hebben een zwaar beroep. Er wordt hierbij uitgegaan van een werkdag van acht uur. 

Vakbonden en kabinet

De vakbonden en het kabinet kunnen elkaar hier al jaren niet in vinden. Eind vorig jaar klapte het zogenoemde pensioenoverleg tussen het kabinet en de sociale partners. Met name FNV zou extra eisen hebben gesteld. De koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting was een van die eisen. Voor de vakbond is het van belang dat werknemers met zware beroepen eerder kunnen stoppen met werken. Premier Mark Rutte zegt dat dat onbetaalbaar is.

Op een paar punten waren de vakbonden en het kabinet het wel eens. Zo zou de AOW-leeftijd pas in 2024 naar 67 jaar stijgen in plaats van al in 2021. Het kabinet is ook bereid de boete op het prepensioen te verlagen en voor een jaar lang zelfs helemaal te schrappen. Daarnaast wordt door het kabinet gekeken of de AOW-leeftijd vanaf 2022 inderdaad met drie maanden kan meestijgen met de levensverwachting.

Waarom staken voor de pensioenen?

Door de vergrijzing in Nederland zijn er relatief gezien steeds meer ouderen, die pensioenen ontvangen, en minder jongeren die de pensioenen betalen. Omdat mensen tegenwoordig steeds ouder worden, kosten de pensioenen ook meer. 

Het kabinet wil eveneens af van de zogenoemde doorsneeregeling. Het komt erop neer dat jongeren nu net zoveel premie betalen voor € 1,- aan pensioengeld. De regering vindt dit niet eerlijk. Het geld dat jongeren inleggen, kan voor langere tijd worden belegd en dan is het meer waard. Om deze reden betalen jongeren daardoor eigenlijk mee aan de pensioenen van ouderen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie