Klimaatakkoord maakt elektrisch rijden minder aantrekkelijk
Elektrisch rijden is de afgelopen jaren aantrekkelijk geworden door de flinke subsidies die mensen van de overheid krijgen als zij een elektrische auto kopen of leasen. Dit bedrag wordt door een nieuw klimaatakkoord nog maar een schijntje.
Subsidies
In Nederland is het relatief aantrekkelijk om elektrisch te rijden. Het niet hoeven betalen van wegenbelasting en het gebrek aan BPM maakt het alleen maar beter. Vanwege het klimaatakkoord zal het kopen of leasen van een elektrische auto niet meer zo aantrekkelijk zijn. De subsidie van € 6.000,- wordt namelijk gehalveerd naar € 3.000,-.
LEES OOK: Elektrische auto niet voor iedereen betaalbaar
Klimaatakkoord
Naast de halvering van de subsidies worden ook de mensen die een elektrische auto willen leasen benadeeld. Het bijtellingstarief wordt verhoogd van 4 procent naar 8 tot 10 procent. De mensen met een auto met een verbrandingsmotor zijn beter af: zij krijgen niet te maken met stijgende kosten of verzwaringen.
Leasebedrijven en de Stichting Natuur en Milieu vinden dat elektrisch rijden op deze manier onnodig duur wordt en dat het de groei van elektrisch rijden flink afremt. De stichting maakt zich druk om de CO2-uitstoot die op deze manier niet zal verminderen en wat voor impact dat heeft op de natuur. Het klimaatakkoord wordt de komende dagen doorgenomen in het coalitieoverleg.