Pensioenfondsen moeten bezuinigen
Dat de pensioenfondsen waarschijnlijk moeten gaan bezuinigen, is niet voordehandliggend omdat de kortingen die ingegaan zijn tegen het recente pensioenakkoord dit juist zouden moeten voorkomen. Ondanks het feit dat de fondsen tevreden zijn over hun beleggingswinsten, stellen ze dat deze werden teruggedraaid door de lage rente. Hierdoor steeg het geld niet snel genoeg in waarde.
LEES OOK: Aantal werklozen stijgt
De beleidsdekkingsgraad
Er werd eerder al gezegd dat het aannemelijk was dat er bij metaalfondsen PME en PMT in 2020 bezuinigd zou worden. Dat zorgfonds PFZW en ambtenarenfonds ABP ook met hun beleidsdekkingsgraad in gevaar dreigen te komen, is meer onverwachts. De beleidsdekkingsgraad geeft aan in hoeverre fondsen erin kunnen slagen hun verplichtingen waar te maken. Zakt de dekkingsgraad onder de 100 procent, dan betekent dit dat fondsen de mogelijkheid hebben om de pensioenen te verlagen. Voor het pensioenakkoord ging dit pas in als de dekkingsgraad onder de 104 procent lag.
Mocht de dekkingsgraad zelfs onder de 88 procent zakken, dan zijn de fondsen verplicht om de pensioenen te verlagen. De commissie van Dijsselbloem adviseerde laatst echter om deze ondergrens te veranderen naar een dekkingsgraad van rond de 95 procent. Het kabinet stemde hiermee in en zegt dit percentage vanaf 2021 in te voeren.
Kijkend naar de percentages waar de grootste pensioenfondsen op zitten, hangen zij bijna allemaal net onder de dekkingsgraad van 100 procent. Fonds PME zit op dit moment op 99,8 procent, PMT scoort 100,8 procent en PFZW en ABP scoren lager met een respectievelijk 95,9 en 95,3 procent. Dit betekent dus dat op de PMT na, alle fondsen hun pensioenen omlaag mogen bijstellen.