Een ton-sur-ton outfit
Keuze
De keus aan heren kostuums is enorm. Colberts en overhemden zijn er in uiteenlopende kleuren en stijlen met een groot aanbod van stropdassen. Maar welke stijlen worden momenteel veel in Nederland gedragen? En wie zijn dan de stijliconen die deze trend teweeg hebben gebracht?
Best geklede man
De 23-jarige Splinter Chabot, bekend als tafelheer bij De Wereld Draait Door en oud-voorzitter van de JOVD, mag zich de Best Geklede Man van 2019 noemen. Hij is ook de jongste kandidaat ooit die de prestigieuze prijs heeft gewonnen. Al 22 jaar kiest Esquire de Best Geklede Man van Nederland. Pim Fortuyn was de eerste, Humberto Tan de tweede. Chabot neemt de award over van presentator Daan Boom, de winnaar van 2018.
Principes
De jury heeft uiteraard op de basisprincipes gelet: is de kleding van de genomineerde op maat, verzorgd en vooral origineel? Maar het belangrijkste nog: de winnaar moet een man zijn die weet hoe hij zijn inhoudelijke kwaliteiten moet vertalen in zijn uiterlijke verschijning.
Ton-sur-ton
Elke man dient een goed pak in de kast te hebben hangen met een goede pasvorm. Liefhebbers van traditionele kledij kiezen vaak het driedelig kostuum in een donkere kleur, met daaronder een overhemd in een lichtere tint. kleding in één kleur, maar in verschillende tinten. Een voorbeeld van wat in de modewereld ton-sur-ton heet, oftewel tint op tint. Een donkerblauw pak, lichtblauw overhemd, donkerblauwe das. Zo’n combinatie straalt ‘autoriteit’ uit. Je combineert verschillende tinten van dezelfde kleur bij elkaar om een rustig en stijlvol effect te creëren.
Jules Deelder, de Rotterdamse dichter die onlangs is overleden, kleedde zich altijd autonoom zwart en werd als enige twee keer gekozen tot Best Geklede Man van Nederland. In 2018 ontving Deelder op Esquire’s Best Geklede Man-gala de oeuvreprijs voor jarenlange stijlvastheid.