Dit is hoe IT-opleider TSTC het hoofd boven water houdt
Erkend Specialist

Dit is hoe IT-opleider TSTC het hoofd boven water houdt

Redactie Baaz

TSTC is erkend specialist in trainingen op gebied van (cyber) security, privacy en informatiebeveiliging. Voorafgaand aan de coronacrisis stond klassikaal lesgeven centraal. ICT-cursisten schoven doorgaans aan op locatie in Veenendaal. Sinds maart is nabijheid allesbehalve vanzelfsprekend. Hoewel 2020 in het teken van een 20-jarig jubileum had kunnen staan, was 2020 het jaar van innoveren. Het bedrijf wordt continu genoodzaakt om met onbeheersbare omstandigheden mee te bewegen. Makkelijk is anders, maar TSTC staat nog altijd sterk. Hoe slaagt een trainer in lesgeven wanneer de nabijheid van cursisten en collega’s wegvalt? En waar begin je wanneer je na 20 jaar tijd de corebusiness van je bedrijf opnieuw uit dient te vinden? Emile Kok, oprichter en directeur-eigenaar van TSTC, vertelt

De eerste lockdown gold als startschot van een moeilijke periode. Hoewel TSTC razendsnel van klassikaal naar online wist te schakelen, kampte heel werkend Nederland met nieuwe onzekerheden.

We kwamen thuis te zitten. Kinderen ook. Wie voorheen stond te popelen om aan te schuiven bij een ICT-training, droeg plotseling zorg over veiligheid en mogelijkheid. Gegronde gevoelens, want de werking, risico’s en regelgeving rondom COVID-19 stonden nog lang niet in steen.

"Vanaf juni", vertelt Emile, "startten we met hybride onderwijs. Een deel van de cursisten kwam naar Veenendaal, een deel bleef thuis. Dat ging tot november uitstekend. Vanaf begin december begon de meest recente lockdown en zijn we teruggeschakeld naar onderwijs op afstand. Het plan was om rond eind januari weer over te stappen naar hybride, maar de lockdown is verlengd."

Verbeteren

Emile en zijn bedrijf werden uitgedaagd om steeds sneller te schakelen en de dienstverlening op een excellent niveau te houden. Ondanks het feit dat TSTC bijna een jaar lang met onophoudelijke onzekerheid te maken kreeg, klinkt de directeur-eigenaar bijzonder energiek.

Hij verklaart: "De relatief kleine club waarmee we het doen komt nog altijd met plezier naar het werk. Bijzonder, want normaliter maken we elke week contact met nieuwe cursisten. Die cursisten zitten nu thuis. Het behouden van een band is uitdagend. Trainers krijgen nog een beetje mee, sales-, examen- of cateringmedewerkers moeten het plotseling zonder contact doen."

"Hoewel ik niet vermoed dat we teruggaan naar een wereld waar trainingen altijd klassikaal gegeven worden, grijpen we elke kans op nabijheid aan. Als we deelnemers weer kunnen ontvangen, waarborgen we afstand, dragen we mondkapjes en volgen we de RIVM richtlijnen. Tot die tijd werken we continu aan een verbetering van digitaal lesgeven."

Artikel vervolgt onder de afbeelding.

De blik naar voren

TSTC slaagt in verbetering. Trainingen bewegen mee en kunnen doorgaan. Uitdagingen zijn er zeker, maar uitdagingen worden getackeld.

"Het doel van onze trainingen is onbewogen’, vervolgt Emile. ‘Je wilt een succesvol leertraject aanbieden. Daarvoor ben je afhankelijk van interactiviteit. Die interactiviteit is lastig, want trainers werken met twee verschillende doelgroepen. Vandaar streven we allereerst naar een juiste balans tussen thuiscursisten en aanwezigen."

"Vervolgens zetten we tools in die interactiviteit op afstand mogelijk maken. Met digitale polls houden we deelnemers erbij. Ook werken we momenteel aan MyTSTC, een online leerportaal ter begeleiding van de training. Bij dit portaal hoort een memotrainer. Zo kunnen deelnemers online vragen blijven oefenen om zich succesvol op examens voor te bereiden. We blijven innoveren."

Aanpassen

Pas op het moment dat de invloed van omstandigheden in steen staat, kan je je succesvol aan omstandigheden aanpassen. Wanneer omstandigheden met de maand veranderen, dient invloed doorlopend en flexibel in de gaten gehouden te worden.

TSTC schept deze voorwaarde door continu te evalueren. Iedere cursist wordt achteraf gevraagd om de ervaring te delen. Het resultaat is een inventaris van belangrijke aandachtspunten. "We weten inmiddels dat deelnemers online lessen als waardig alternatief voor klassikaal ervaren", vertelt Emile. "En wie niet tevreden is, mag binnen een jaar terugkomen om de training klassikaal te volgen. Dat is onze garantie!"

Volg je training met maximaal 1000 euro STAP subsidie - klik hier 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie