UWV: arbeidsmarkt veranderd, maar nog altijd tekorten

UWV: arbeidsmarkt veranderd, maar nog altijd tekorten

Redactie Baaz

De arbeidsmarkt is vanwege de coronacrisis in korte tijd flink veranderd, maar er is nog altijd een tekort aan verschillende beroepen. Dit blijkt uit onderzoek van de UWV.

‘De werkloosheid loopt verder op, waardoor meer mensen op zoek gaan naar werk. Toch zijn er in deze tijden ook nog beroepen met goede baankansen. Zo staan er tussen de kansrijke beroepen veel zorgberoepen, zoals verzorgende IG, wijkverpleegkundigen, operatieassistenten en GZ-psychologen. Maar ook bij andere beroepen zoals leerkrachten, ICT beroepen, Front End Developer, monteurs en accountants is er nog altijd sprake van een tekort’, aldus de uitkeringsinstantie.

Door de coronacrisis zijn een aantal sectoren zwaar getroffen. Hierdoor hebben er ook beroepen waar voorheen wel vraag was, ondertussen een minder goede baankans. ‘Dit geldt vooral bij beroepen in de horeca, verkoop, beveiliging en transport en logistiek. Zo zijn de kansen voor koks, objectbeveiligers en buschauffeurs ineens een stuk kleiner geworden. Dat de baankansen in deze beroepen zijn afgenomen kan iets tijdelijks zijn, maar het kan ook langer duren als het slechter gaat met de economie.’

‘We zien een duidelijke omslag op de arbeidsmarkt, waarbij het aantal kansrijke beroepen afneemt en een flink aantal beroepen duidelijk minder goede kansen biedt dan voor de coronacrisis. Inmiddels neemt de vraag naar personeel ook weer wat toe en daarmee ook de kans op werk, maar bij veel beroepen nog niet tot het niveau van voor corona.’ Vertelt Mechelien van der Aalst, arbeidsmarktadviseur bij UWV. 

Voor mensen in de informatie en communicatie sector gaat juist de goede kant op. In deze sector neemt het aantal banen procentueel het sterkst toe, namelijk met bijna 6% (21 duizend banen). ‘Dit is in lijn met de ontwikkeling van de afgelopen jaren. Daarnaast is door de contactbeperkende maatregelen om het coronavirus in te dammen de digitaliseringsbehoefte versneld toegenomen. Omdat meer mensen thuis werken, thuis onderwijs geven of krijgen neemt de vraag naar ICT-oplossingen sterker toe. 

Door de pandemie zijn ook veel bedrijven hun producten of diensten online aan gaan bieden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de detailhandel en de horeca. ‘De arbeidsmarkt is al tijden krap voor ICT’ers. Het is dus wel de vraag of er genoeg personeel te vinden is om aan de behoefte te voldoen.’
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie