Dit zijn de verschillen tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering
Ga je binnenkort op jezelf wonen? Of verhuis je van een huur- naar een koopwoning? Dan moet je het nodige regelen. Helaas denken veel mensen alleen maar aan de verhuizing. Hier valt wat voor te zeggen, maar wij raden je aan verder vooruit te kijken. Zo is het bijvoorbeeld ook belangrijk om jezelf goed te verzekeren. Als je een woning gekocht hebt, ben je verplicht om een woonhuisverzekering af te sluiten. Daarnaast kun je nog allerlei andere verzekeringen afsluiten. Een inboedelverzekering is hier en voorbeeld van. Toch kiest lang niet iedereen voor deze verzekering. Dit komt doordat sommige mensen denken dat een opstal- en inboedelverzekering hetzelfde zijn, maar dit is niet het geval. Daarom lichten we in deze tekst de verschillen tussen deze verzekeringen toe.
Wat is een opstalverzekering?
Om het verschil tussen beide verzekeringen duidelijk te maken, leggen we je hier eerst uit wat beide verzekeringen precies zijn. Te beginnen met welke dekking opstalverzekering heeft. Met deze verzekering verzeker jij jouw woning voor een onverwachte gebeurtenis, zoals brand, inbraak of storm. Deze gebeurtenissen kunnen flink wat schade veroorzaken. Met een woonhuisverzekering – zoals deze verzekering ook wel genoemd wordt – ben je hiervoor verzekerd. Een verzekeraar vergoedt in dat geval de kosten om de schade te herstellen. Het gaat hier overigens niet alleen om schade aan de woning zelf, maar ook aan een schuur, garage of tuin. Iedere Nederlander die een huis koopt, is overigens verplicht om een opstalverzekering af te sluiten.
Wat is een inboedelverzekering?
In tegenstelling tot een opstalverzekering is een inboedelverzekering niet verplicht. Toch zien we dat veel Nederlanders deze woonverzekering afsluiten. Waarom? Omdat je hiermee de spullen in jouw huis verzekert voor brand, storm, water of diefstal. In het ergste geval kunnen dergelijke gebeurtenissen ervoor zorgen dat jouw gehele inboedel niet meer bruikbaar is. Je moet dan alles vervangen en dat kost behoorlijk wat geld. Je zit er uiteraard niet op te wachten om deze kosten volledig uit eigen zak te betalen. Sluit je een inboedelverzekering af? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn. Je dient dan namelijk een claim in bij de verzekeraar als jouw inboedel beschadigd is.
Hoe zit het met de dekking?
Zoals je hierboven kon lezen, verschillen een opstalverzekering en een inboedelverzekering wel degelijk van elkaar. Een woonhuisverzekering heeft bijvoorbeeld betrekking op schade aan de opstal, terwijl een inboedelverzekering zich richt tot de spullen in huis. Toch is het voor veel mensen niet duidelijk wat er precies door welke verzekering vergoed wordt. Daarom lichten we hier kort toe wat er binnen de dekking van een inboedelverzekering valt en wanneer je gebruik maakt van een opstalverzekering.
Breekt er brand uit en beschadigt jouw inbouwkoelkast? Dan denk je mogelijk dat je hiervoor een beroep doet op jouw inboedelverzekering. Logisch, want de koelkast is immers onderdeel van jouw inboedel. Toch valt zo’n koelkast niet onder de dekking van deze verzekering. Waarom niet? Omdat hij ingebouwd is. De koelkast zit in dat geval ‘vast’ aan het huis, waardoor hij onder de opstalverzekering valt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een vaste vloer. Als deze beschadigt door een lekkage, doe je eveneens een beroep op jouw opstalverzekering.
Alle ‘losse’ spullen in huis vallen onder de inboedelverzekering. Denk hierbij aan de eettafel, bank en televisie. Deze verzekering huis vergoedt doorgaans ook diefstal van laptops, tablets, smartphones en horloges. Voor diefstal van dergelijke waardevolle spullen hanteren de meeste verzekeraars overigens wel een maximaal bedrag. Zo wordt diefstal van laptops, tablets en smartphones bij Interpolis bijvoorbeeld standaard tot 35.000 euro vergoed, terwijl voor sieraden en horloges een maximum van 15.000 euro geldt.
Foto door Denniz Futalan