De kunst van het onmaakbare ontmaskerd standaard opleidingen, rechtlijnige loopbaanpaden, quick fixes en ‘succes is een keuze’
- 75% van sociaalpsychologisch onderzoek is niet algemeen toepasbaar
- Verandertrajecten mislukken massaal
- En dat wat geleerd wordt op een training wordt amper toegepast.
De werkelijkheid is namelijk te complex om te vangen in standaardmodellen. We kunnen de wereld niet naar onze hand zetten. Toch bekijken we ons lerende en werkende leven vanuit grip en quick fix. Majestueus gepresenteerd in masters en managementboeken. En in organisaties worden verandervraagstukken met standaardtrucs aangepakt.
Het denken in maakbaarheid zit diepgeworteld in onze samenleving en is schadelijk voor onze energie en lerend vermogen. Het jaagt ons in een ratrace waar we ziek van worden. Het is cruciaal dat we het idee van het maakbare ombuigen naar een eigen verhaal dat wel leidt tot duurzame verandering, welzijn en onderlinge verbondenheid.
De kunst van het onmaakbare is een roman gecombineerd met niet standaard werkprincipes.
Je volgt het verhaal van Junior die bij Bureau X werkt. Hij bewondert de managementmodellen en laat zich meeslepen in de wereld van de corporate city. Junior volgt alle procedures en stelt zijn doelstellingen SMART op. Zo werkt hij doelgericht aan een glansrijke carrière. Zodra een crisis uitbreekt, wordt in de weekly standup de gangbare trukendoos van audits en bedrijfscans opengetrokken. Maar een duurzame oplossing komt er niet. Junior ontdekt dat vaste formats niet werken. En zijn geloof in maakbaarheid begint te wankelen. Het verhaal van Junior is gebaseerd op het leven van de auteur en aan de orde van de dag bij heel veel bedrijven. Zijn herkenbare belevenissen worden afgewisseld met werkprincipes gebaseerd op de jarenlange ervaring van de auteur als organisatie- en veranderkundige. En op wetenschappelijke denkers uit biologie, sociologie en organisatiekunde.
Het boek biedt door de opzet en boodschap een écht andere kijk op jezelf, organisaties en samenleving.
Het daagt uit om:
- De illusie van grip, maakbaarheid en individueel succes te doorbreken
- De kick te ervaren van het meedoen aan verandering met open vizier
- Te vertrouwen op het bewandelen van je eigen pad en continu leren in de praktijk
- Te zoeken naar creatieve oplossingen voor de lastige (organisatie)vraagstukken van onze tijd.
‘Sommige -op het oog maakbare- dingen moet je eerst aan den lijve ondervinden. Dit boek helpt bij vertrouwen op het bewandelen van je eigen pad’ - Jaap Peters organisatieactivist en auteur van bestseller Intensieve menshouderij
‘Een aanrader voor ambitieuze starters op de arbeidsmarkt, verplichte kost voor organisatiekundigen, en een spiegel voor andere managementschrijvers - Peter Kruyen Universitair docent organisatie- en bestuurskunde.