Een heerlijk gerecht uit de tajine!
Wat is een Tajine?
Een tajine is eigenlijk een stoofpot gemaakt van aardewerk. De tajine komt oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika, maar in de Marokkaanse keuken is het een van de bekendste gerechten. Het bestaat uit een schaal met een deksel in de vorm van een kegel. Het deksel is essentieel voor het stoven. Tijdens het koken ontstaat er namelijk stoom dat op het deksel condenseert. Vanaf hier loopt het terug de schaal in. Tajines zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Het traditionele materiaal is aardewerk, maar tegenwoordig zijn er ook tajines van gietijzer en zelfs roestvast staal.
Wat kan je met een Tajine?
Met een tajine bereid jij dus een heerlijke stoofpot voor je gasten. Het koken met een tajine is eigenlijk heel eenvoudig. Je plaatst de schaal op een laag vuur en laat deze opwarmen. Hierin doe je dan een laagje olie en als volgt leg je hier alle ingrediënten in voor je recept. Let op! Gebruik je vlees of vis? Leg dit dan onderin. Leg ingrediënten die het langst moeten garen in het midden. Doe vervolgens de deksel op de schaal en laat het sudderen totdat het gaar is. Schep het wel af en toe even om zodat je zeker weet dat alles goed gaar wordt.
Tajine recept
Marokkaanse tajine:
Ingrediënten:
- 1 kg lamsschouder in stukjes gesneden
- 4 vastkokende aardappelen
- 2 grote wortelen
- 3 tomaten
- 1 aubergine
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 dl olijfolie
- ½ bosje koriander
- 3 kl milde paprikapoeder
- 2 kl gemalen kaneel
- 2 kl gemberpoeder
- 3 kl gemalen zwarte peper
- 2 kl komijnpoeder
- 1 geconserveerde citroen
- zout
- 2 el fijngehakte peterselie
- Citroen
Stap 1: Snijd de uien in ringen en schil de aardappelen en wortelen en snij deze vervolgens in vrij grote stukken. Snij de tomaat en aubergine ook in grote stukken en snipper de look fijn.
Stap 2: Bak het lamsvlees in olijfolie
Stap 3: Doe alle specerijen, de uienringen en look erbij. Voeg daarna de stukken tomaat en een scheutje water toe. Sluit de tajine en draai het vuur op de laagste stand.
Stap 4: Na enkele minuten voeg je de aardappel en wortel stukjes toe aan de tajine. Laat dit eerst 10 minuten sudderen voor je de aubergine toevoegt.
Stap 5: Voeg na een kwartier de stukken gesneden citroen toe. Let wel op dat het gerecht niet te droog komt te staan, voeg desnoods nog wat extra water toe.
Stap 6: Als alles mooi gaar is kan de tajine van het vuur af. Maak het gerecht af door er nog wat koriander en peterselie over te doen en eet smakelijk!