Startups testen innovaties: van duurzaam en betaalbaar wonen tot een eerlijk voedselsysteem
Le Guess Who? vormt samen met Berlijnplein testlocatie voor 7 start-ups.
Op 12 november test Innofest vier duurzame en/of sociale innovaties op Berlijnplein tijdens de opening van de Stadstuin. Tegelijkertijd testen drie andere startups tijdens festival Le Guess Who?. Dit festival presenteert geluiden die je op andere plekken nauwelijks te horen krijgt, maar je uitdagen en inspireren. Dit geldt ook voor de vernieuwende startups die de kans grijpen om hun prototypes te testen. Testen is belangrijk, zodat in 2022 deze ondernemers hun product kunnen verbeteren en meer impact kunnen maken.
De bouwsector is jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de grondstofwinning en de meeste buitenlucht staat gelijk aan het roken van twee pakjes sigaretten per dag. Grote problemen vragen echter niet altijd om een grote oplossing. Zie hieronder de zeven start-ups die vanaf vrijdag testen met Innofest. Bezoekers van Le Guess Who? en Berlijnplein kunnen hen van waardevolle feedback voorzien door de verschillende prototypes uit te proberen.
AeroCount - testlocatie: Tivoli
Wist jij dat het inademen van buitenlucht – door haar fijnstofwaarden – gemiddeld gelijk staat aan het roken van 2 pakjes sigaretten per week? Op dit moment leeft een Nederlander gemiddeld zelfs 12 maanden korter door blootstelling aan fijnstof. Dit zijn schrikbarende cijfers en dit moet absoluut anders! AeroCount plaatst fijnstofmeters waarmee werk- en leefomgeving worden gemonitord. Hiermee creëren ze bewustzijn rondom de risico’s van luchtvervuiling, om zo de negatieve gezondheidseffecten als gevolg hiervan te verminderen.
WAUW Closet - testlocatie: Vechtclub XL
Waarom kopen als je ook kan lenen? WAUW Closet is een kledinglease-platform voor vrouwen die houden van kleding en afwisseling, maar ook geven om het milieu. Als lid heb je toegang tot een gigantische kledingkast vol met designer kleding, accessoires en meer. Zo vergroen je je kledingkast, zonder dat je hoeft in te leveren op outfits. WAUW Closet wil weten hoe vrouwen staan tegenover het huren van kleding voor dagelijks gebruik om op die manier de kledingindustrie duurzamer te maken.
BAMBOOXL - testlocatie: Tivoli
De bouwsector is een grote vervuiler en loopt tegen flinke uitdagingen aan als het gaat om haar impact op het milieu. BAMBOOXL doet verkennend onderzoek om te kijken of bamboe dé eigenschappen heeft om een duurzaam alternatief voor houtbouw te zijn. Het is namelijk CO2 negatief als het geproduceerd wordt in Nederland. Ook zijn het dunnere materialen die minder volume creëren; dit heeft een positief effect op de transport.
ZigZagSolar - testlocatie: Berlijnplein
We weten allemaal dat zonnepanelen duurzaam zijn en dat we er vroeg of laat allemaal aan moeten beginnen. Maar dat ze meestal niet erg mooi zijn, kunnen we ook niet ontkennen. ZigZagSolar maakt zonnepanelen met ongekende ontwerpmogelijkheden. Hun zonnepanelen zijn verborgen, richting de zon, en ze bevatten reflectiepanelen gericht naar de omgeving, die je kan decoreren. Je kunt ze dus zo mooi maken als je zelf wil. Ook niet onbelangrijk: deze zonnepanelen hebben een hoog rendement, waardoor de terugverdientijd verkort wordt.
Blue Millies - testlocatie: Berlijnplein
Onze samenleving worstelt met complexe uitdagingen als het gaan om betaalbaar wonen. Onzekerheid over je woonplek raakt je mentaal, maar ook fysiek. Daarom wil Blue Millies iedereen de kans bieden om een duurzame, betaalbare en toekomstbestendige plek voor zichzelf te bezitten. Blue Millies wil weten hoe gemeentelijke beslissers aankijken tegen de realisatie hun duurzame en sociale wijken.
4 OMID - testlocatie: Berlijnplein
De bouwsector is jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de grondstofwinning, voor 40% van het vaste afval en voor 39% van de CO2-uitstoot, wereldwijd! In de toekomst willen we nóg meer bouwen, terwijl onze bouwsector een van de minst productieve, bron efficiënte en milieuvriendelijke sectors is. 4 OMID wil hier zo snel mogelijk iets aan doen. Hun oplossingen verminderen naast al het bovenstaande, ook de genderongelijkheid binnen de sector.
Onze Markt - testlocatie: Berlijnplein
Onze Markt brengt samen met jou eerlijk voedsel naar de supermarkt. Dit klinkt vaag, maar is eigenlijk heel simpel: aan de hand van vragenlijsten vragen ze jou, de consument, wat je echt belangrijk vindt. Is dat een eerlijke prijs voor de boer? Of juist lokale productie? Op een geheel democratische manier wordt zo besloten welk product er in de schappen komt.