Tips om eenvoudig BPM te berekenen
In Nederland mopperen we vaak over de hoge kosten van autorijden. Deze hoge kosten beginnen al bij de aankoop van je nieuwe bolide. Want naast de aanschafprijs moet ook de zogenaamde BPM worden betaald. Deze belasting op motorvoertuigen is bijna nergens in Europa hoger, en maakt je auto nog eens duizenden euro's duurder. Slimmeriken proberen soms onder deze belasting uit te komen door over de grens een auto aan te schaffen. Zodra je echter een Nederlands kenteken aanvraagt voor je buitenlandse auto moet je alsnog BPM aftikken. Slim je BPM berekenen? Hieronder lees je hoe het toch mogelijk is om, volledig legaal, tot duizenden euro's minder te betalen
Hoe ze bij de Belastingdienst de BPM berekenen
De hoogte van de BPM wordt berekend aan de hand van ingewikkelde tabellen en rekensommen. Kort samengevat komt het er hierbij op neer dat de hoogte van de BPM afhangt van het type voertuig in combinatie met de ouderdom ervan. Hierbij heeft de Belastingdienst tabellen opgesteld met wat volgens hen de waarde is van iedere auto of motorfiets van een bepaalde leeftijd.
Problemen met BPM berekenen door de Belastingdienst
In het verleden is meermaals gebleken dat de schattingen van de Belastingdienst aan de hoge kant zijn. Veel tweedehands auto's hebben de nodige reparaties ondergaan en esthetische schade opgelopen, die de waarde rap doen dalen. Ook een hoog aantal kilometers op de teller maakt een auto al gauw duizenden euro's minder waard. In het verleden zijn verschillende mensen dan ook naar de rechter zijn gestapt om aan te kaarten dat hun auto of motor wel degelijk minder waard was dan wat de fiscus dacht.
De tegenbewijsregeling
De verschillende rechtszaken hebben geleid tot de invoering van de zogenaamde tegenbewijsregeling. Deze regeling stelt belastingplichtigen in de gelegenheid om zelf de waarde van hun auto aan te tonen, op basis van voldoende bewijs. Bijna altijd leidt dit tot een lagere waarde dan wat de fiscus denkt dat een voertuig waard is. En een lagere waarde betekent uiteraard een lager belastingtarief.
Wanneer gebruik maken van de tegenbewijsregeling
Gebruik maken van de tegenbewijsregeling om je BPM te berekenen loont. Vooral bij auto's met schade betaal je al gauw duizenden euro's minder belasting als je de tegenbewijsregeling gebruikt. Dit geldt al bij een totaal schadebedrag van rond de duizend euro. Maar ook bij het importeren van auto's van slechts een paar jaar oud kan het voordelig uitpakken om van deze regeling gebruik te maken. Aangezien er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn is het aan te raden om eerst uit te rekenen wat je met en zonder tegenbewijsregeling aan BPM betaalt.
BPM berekenen met actuele informatie
Autotelex is al sinds 1964 actief in de wereld van autogegevens, en weet dus als geen ander waar je actuele informatie vandaan haalt. Dankzij hun connecties met garages, autobedrijven en verzekeraars beschikt Autotelex over betrouwbare koerslijsten. Deze geven de waarde van een auto vaak realistischer en gunstiger weer dan de lijsten van de Belastingdienst. Je BPM berekenen kan gemakkelijk door op de website van Autotelex gegevens in te vullen zoals het type auto of motor en het bouwjaar ervan. Vervolgens krijg je alle benodigde informatie direct geprint op het aangifteformulier voor de BPM.