Wat heb ik nodig voor een borrel?
De meeste borrels vragen om hapjes en drankjes. De hapjes bestaan uit fingerfood, dus kleine hapjes die je met de hand mag eten. Om je borrel geslaagd te maken zorg je dat je de volgende spullen in huis hebt:
- Glazen: limonade glazen, wijnglazen, borrelglaasjes.
- Serveerplateau, dienbladen, vorkjes (of mini houten prikkers), bordjes, servetten, tafellinnen.
- Tangen, voor het oppakken van de hapjes i.v.m. hygiëne.
- Sauzen, diepvries borrelhapjes ('partysnacks', iedereen vindt ze lekker).
- Toastjes en overige ingrediënten om zelf borrelhapjes te maken.
- In deze tijden: handgel, zodat je gasten voor het consumeren van hapjes de handen even kunnen reinigen.
Rekening houden met je gasten
Het idee van een borrel is dat men een wijntje, wellicht een echt borreltje (denk ook eens aan advocaat met slagroom, zeer feestelijk en iedereen vindt het lekker) of een frisje kan drinken (vergeet vooral jus 'd orange niet, water, cola en bitter lemon), onder het genot van fingerfood hapjes - die wel enig niveau dienen te hebben en dus verrassend mogen zijn. Alleen tijdens nieuwjaarsborrels wordt er overigens champagne gedronken. In principe wordt er tijdens een borrel niet perse koffie en thee geserveerd. Je kunt hier optioneel wel voor kiezen natuurlijk. Zorg ervoor dat je ook vegetarische hapjes en wellicht halal hapjes serveert, zodat niemand zich gepasseerd voelt. En gezien de huidige tijd serveer je geen bakjes met nootjes of chips en dergelijke, waar iedereen met zijn handen iets uitpakt.
Welke hapjes serveer ik?
Een borrel mag luxe uitstralen en dus de hapjes idem dito! Wil jij zelf lekkere borrelhapjes maken? Naast heerlijke koude hapjes vindt men het meestal ook lekker om warme snackjes uit de airfryer (minder vet) te krijgen. Zorg dat er matchende sausjes aanwezig zijn, deze kun je serveren als kleine porties saus in speciale kleine (wegwerp) bakjes, zodat men op deze manier de sausjes kan pakken.
Lekker borrelhapjes uit de airfryer:
- Kaaskroketjes, vegetarisch, iedereen vindt ze heerlijk! Serveer met mosterd, of honingmosterd saus.
- Falafel balletjes, vegetarisch, voor iedereen geschikt, lekker met knoflooksaus.
- Bitterballen (geijkt, maar iedereen is er dol op), serveer met mosterd.
- Mini bamihapjes of loempiaatjes, lekker met zoetzure chilisaus.
- Overige snackjes, te vinden in het vriesvak van je supermarkt.
Luxe koude borrelhapjes:
- Koop luxe toast, met zeezout, rozemarijn, het liefst met opstaande randjes, gemakkelijk voor iets vloeibare toppings.
- Beleg toast met minimaal 2 ingrediënten, denk aan roomkaas met luxe beleg als gerookte zalm en/of paling.
- Vegetarische toast beleg je met geitenkaas, honing, walnoot, wat toefjes rauwkost, of met zachte Franse kazen (probeer verder te kijken dan brie of camembert) Tip: ga voor Fromage rouge, lekker met wat versnipperde rucola sla.
- Gevulde eieren, op basis van roomboter (nooit met mayonaise maken), gebruik een spuitmond voor het opspuiten van de eieren, rond af met toefjes verse bieslook.
- Kleine satéprikkers met een stukje vers fruit (ananas, Galia meloen) met een lekker stukje gedroogd vlees, of varieer eens met runderrookvlees. Je kunt meloen ook vegetarisch combineren met een stukje Franse kaas, of geitenkaas met honing.
Met deze tips maak je iedere borrel tot een geslaagd moment!